Het internetbedrijf geeft donderdag een bèta van een api (application programming interface) vrij waarmee ontwikkelaars sites kunnen bouwen die gebaseerd zijn op Yahoo's infrastructuur en zoekalgoritmes. Het is tevens mogelijk om de zoekresultaten een andere rangorde te geven en de weergave aan te passen.

De zoektechnologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor specialistische zoekmachines. Ook is het mogelijk om de technologie te gebruiken om binnen een bepaalde site te zoeken, of zelfs een Yahoo kloon te bouwen.

Bouw een eigen zoekmachine

De api is onderdeel van Yahoo's BOSS platform dat staat voor Build Your Own Search Service. De dienst staat open voor alle webontwikkelaars. Yahoo biedt tevens tools om Yahoo's zoekindex te combineren met data uit andere bronnen.

De dienst bevat tevens advertenties, waarbij Yahoo de reclame-inkomsten zal delen met de ontwikkelaar.

Aardverschuiving

Concurrent Google biedt al een service aan waarmee een eigen zoekmachine ontwikkeld kan worden. Yahoo is er echter van overtuigd dat het ontwikkelaars met het BOSS platform een 'ongekende toegang verschaft' en dat de technologie 'voor een aardverschuiving gaat zorgen in de zoekmachinemarkt'.

Analisten verwachten geen grote toename van Yahoo's aandeel op de zoekmachinemarkt. Het zal dan dan ook geen grote weeromstuit op de zoekmachinemarkt tot gevolg hebben, zeker niet op korte termijn, voorspellen de analisten.

Er zijn op dit moment twee sites die al gebruik maken van het BOSS platform. Me.dium, een sociale tool waarmee internetters die achter verschillende computers zitten het web kunnen doorzoeken alsof ze achter hetzelfde scherm zitten. En Hakia, een semantische zoekdienst.