Bij een denial-of-service aanval worden grote hoeveelheden data naar de servers van een website gestuurd. Als de server reageert, wordt de hoeveelheid nog eens verhoogd totdat hij uiteindelijk crasht.

Het lijkt erop dat er sprake was van een gecoördineerde aanval van minstens 50 PC's: De hoeveelheid gegevens die de Yahoo-server te verwerken kreeg was op een gegeven moment 1 gigabyte per seconde. Zoveel krijgen sommige websites in een jaar niet eens voor hun kiezen.

Na ongeveer drie uur slaagden technici van Yahoo erin filters te installeren waarmee het 'offensieve' verkeer kon worden gescheiden van het 'normale' en begon het webportaal weer te functioneren.

Door de aanval was niet alleen de portalsite van Yahoo uit de lucht, ook kon men geen mail checken omdat Yahoo Mail niet functioneerde. Bovendien was ook GeoCities niet bereikbaar. Yahoo is eigenaar van GeoCities.

"Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt", verzuchtte een technicus tegen CNet. "Hier moet sprake zijn van een gezamenlijke aanval van een groep mensen. Om zoveel verkeer te genereren heb je erg geavanceerde software nodig."

"De aanval gebeurde zo snel en was zo hevig, dat we onze gebruikers niet eens konden doorverwijzen", aldus een woordvoerder van Yahoo. "Men is er echter niet in geslaagd ons systeem binnen te dringen, dus er zijn geen gegevens gestolen of veranderd."

Hoeveel schade Yahoo - na America Online de best bezochte portal ter wereld - na de hack heeft geleden, wil het bedrijf niet zeggen. Een groot deel van de inkomsten verkrijgt het door het laten zien van banners aan bezoekers van de site. Dit was dus enkele uren onmogelijk.

Vorige maand waarschuwde de FBI al voor denial-of-service aanvallen, nadat zij zelf slachtoffer was geworden van een dergelijke hack. Of Yahoo gaat proberen de nog onbekende daders te vervolgen, is niet bekend.