Hoewel de drie bedrijven elkaar op zo'n beetje alle gebieden beconcurreren, hebben ze besloten de handen ineen te slaan in een poging het indexeren van websites te vereenvoudigen.

Hiertoe gaan Google, Yahoo en Microsoft het xml-sitemapprotocol ondersteunen. Dit protocol is ontwikkeld door Google en wordt door de zoekgigant al anderhalf jaar gebruikt.

Vanaf donderdag zal ook Yahoo het 'nieuwe' protocol ondersteunen. Het protocol dat momenteel door Yahoo wordt gebruikt, blijft ook ondersteund. Microsoft zet begin volgend jaar het protocol dat wordt gebruikt overboord en verruilt deze voor Sitemap Protocol.

Een sitemap is een bestand dat sitebeheerders kunnen gebruiken om de crawlers van zoekmachines wegwijs te maken in de beschikbare url's op hun website.

Zodoende weten zoekmachines onder meer welke url's kunnen worden geïndexeerd. De sitemap kan eventueel per url worden uitgebreid met aanvullende informatie, zoals wanneer deze voor het laatst is gewijzigd of hoe belangrijk de url is ten opzichte van andere url's.

Het sitemapprotocol is een xml-aanvulling op het bekende robot.txt en moet ervoor zorgen dat content op websites sneller wordt geïndexeerd.

Sitemaps.nl

Overigens kunnen webmasters die geen zin hebben alle url's van de site(s) handmatig op te nemen of hier een script voor te schrijven, gebruikmaken van Sitemaps.nl.

Dit is een gratis dienst van Blixem Internet Services die met behulp van Javascript in staat is een xml-sitemap te genereren die op de server kan worden geplaatst. Bron: Techworld