Microsoft kan nu besluiten om het bod als een vijandig overnamebod aan de aandeelhouders voor te leggen. De softwaregigant kan ook zijn bod volledig intrekken.

Microsoft heeft in het verleden gezegd dat de firma alle opties open houdt, inclusief een vijandig bod. De firma kan ook proberen om de board of directors, een machtiger variant op Nederlandse raad van commissarissen, te vervangen door zijn eigen kandidaten, waardoor het meer steun binnen het management zou verwerven.

Terugtrekken

Microsoft ceo Steve Ballmer en financieel directeur Chris Liddell waren de afgelopen week juist erg voorzichtig in hun uitlatingen rond de overnamestrijd, door op te merken dat zij hun bod mogelijk zouden terugtrekken.

Yahoo wilde op zondag niet reageren op het verstrijken van de deadline. Microsoft verwees naar eerdere opmerken van Liddell van afgelopen donderdag: "Als we geen voortgang maken met Yahoo, zullen we alternatieven bekijken. Indien nodig zullen we volgende week extra informatie verschaffen. We kunnen het bod voorleggen aan aandeelhouders, of ons bod terugtrekken en ons op andere opties richten," zei Liddell toen.

De Wall Street Journal meldde op zondag dat de twee bedrijven de afgelopen weken geheime besprekingen hebben gevoerd, maar geen overeenstemming hebben bereikt.

Haast

Microsoft heeft haast met een mogelijke overname, omdat zijn eigen internetdivisie al jarenlang niet voldoet aan de interne doelstellingen. Wanneer Microsoft zijn bod voorlegt aan Yahoo aandeelhouders, zou dit de overnamestrijd alleen nog maar verder verlengen. Bovendien zal zo'n strijd kwaad bloed zetten tussen de twee bedrijven, waardoor een eventuele integratie verdere vertraging kan oplopen.

Google is de lachende derde. De zoekgigant kan gebruikmaken van de onzekerheid over de toekomst van Yahoo om klanten en werknemers weg te kapen.