Zoekmachine Yahoo heeft een rechtszaak bij het Foreign Intelligence Surveillance Court in Washington gewonnen waardoor rechtbankdocumenten over een tot nog toe geheim gebleven rechtszaak uit 2008 vrijgegeven mogen worden. Uit deze documenten zou blijken dat Yahoo zich sterk heeft verweerd tegen verzoeken vanuit de overheid om gebruikersdata af te staan. Het bedrijf zou hiermee laten zien dat het de privacy van zijn gebruikers hoog in het vaandel draagt.

In het geheim meegesleurd

In 2008 spande het internetbedrijf een zaak aan tegen de overheid om inmenging in het PRISM-programma te voorkomen, maar dat gebeurde in het geheim omdat PRISM viel onder de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Deze wet verbiedt het betrokkenen naar buiten te treden met informatie over rechtszaken, alsmede publiek te maken dat er überhaupt een zaak gaande is.

Yahoo verloor vijf jaar geleden zijn zaak tegen PRISM omdat de zorgen van het bedrijf “overtrokken” waren en het incidenteel verzamelen van gegevens van willekeurige Amerikanen geen inbreuk zou maken op het Vierde Amendement, dat Amerikaanse burgers beschermt tegen aanhouding en huiszoeking zonder gerechtelijk bevel.

'Geen vrijwillige deelname'

Yahoo werd door klokkenluider Edward Snowden als één van de negen techbedrijven genoemd die samenwerkte met overheidsdiensten NSA en FBI om gebruikersdata in gigantische databases te laden. De bedrijven ontkennen vrijwillig aan het PRISM-programma te hebben meegewerkt.

Andere betrokken partijen als Google en Microsoft vragen dezelfde Foreign Intelligence Surveillance Court om het mogelijk te maken meer informatie vrij te geven over de verzoeken van de overheid om gebruikersdata. Tot nog toe hebben Google en Microsoft alleen bekend mogen maken hoeveel verzoeken zij in het kader van de FISA-wet van overheidsdiensten hebben ontvangen.

Nog even wachten

Op 29 juli moet de overheid van de FISA-rechtbank een termijn bekendmaken waarop de documenten uit 2008 moeten worden vrijgegeven. Het kan nog enkele maanden duren voordat de archieven daadwerkelijk openbaar zullen worden.