Yahoo, dat in zwaar weer verkeert, hoopt dat zijn sites aantrekkelijker worden wanneer mensen daar informatie kunnen delen over hun interesses en vrienden. Zoals op de sociale netwerksite Facebook kunnen zij straks een vriendennetwerk opbouwen en meldingen sturen als zij bijvoorbeeld foto's toevoegen aan Flickr of reageren op een bericht van Yahoo News.

Vrienden

Ook enkele sites die niet bij het Yahoo-imperium behoren, zoals Amazon en Digg, doen mee met het ontwikkelplatform, zodat gebruikers vanuit de Yahoo-pagina's kunnen zien wat hun vrienden elders op het web hebben gedaan. Ook kunnen derde partijen activiteit van gebruikers toevoegen aan het Yahoo-netwerk.

Het internetbedrijf stelt gebruikersdata zoals hun contacten, interesses en locatie beschikbaar aan de ontwikkelaars, maar gebruikers kunnen aangeven welke informatie hun vrienden en de ontwikkelaars te zien krijgen, beloofde Yahoo tijdens een preview van het platform. Bij iedere toepassing worden de Yahoo-gebruikers gewaarschuwd welke data zij gaan bekijken en met wie zij die willen delen. Daarbij zegt Yahoo zorgvuldig te zijn om de gebruikersprivacy niet in het geding te brengen.

Yahoo Query Language

Het platform moet een totaal nieuwe gebruikerservaring opleveren, meent Ash Patel van Yahoo. Vorige week presenteerde het bedrijf al een eerste onderdeel, Yahoo Profiles Gebruikers kunnen daar hun online activiteiten, interesses en sociale vrienden op één plaats beheren.

Het komende week te verschijnen platform voor ontwikkelaars bestaat uit drie 'lagen'. In het Yahoo Social Platform liggen de persoonlijke gegevens van de gebruikers opgeslagen, inclusief wie hun vrienden zijn. Daarboven ligt het Application Platform, de omgeving voor ontwikkelaars. Met de Yahoo Query Language (YQL) kunnen ontwikkelaars persoonlijke gebruikersdata van Yahoo's servers halen en hun programma's maken. Volgens Yahoo is YQL is vergelijkbaar met Structured Query Language (SQL), de taal waarmee gegevens in een database kunnen worden gezet of opgehaald.

Jarige vriend

Daarnaast maakt het ontwikkelplatform gebruik van open API's zoals Open Social en OAuth. Vanaf komende week zijn de tools en documentatie over het platform gratis beschikbaar va het Yahoo Developer Network. Yahoo heeft alvast voorbeelden gegeven van mogelijke toepassingen. Zo zou iemand die per e-mail te weten komt dat zijn vriend jarig is, via een applicatie binnen Yahoo Mail moeten kunnen zien wat diens wenslijst is bij Amazon.com. Ook zouden in Yahoo Mail ontvangen foto's automatisch moeten terechtkomen op Flickr of een andere fotodienst.

Uiteindelijk krijgen gebruikers bij iedere Yahoo-dienst de Yahoo Activator te zien, waarin al hun contacten uit Yahoo Mail, Yahoo Messenger en andere diensten te vinden zijn. Op deze contactenlijst kunnen zij aangeven wie welke informatie mag zien. Op de nieuwe Yahoo Profiles-site en een bèta van Yahoo Messenger 9 is dat al mogelijk, maar dit moet uiteindelijk ook bij het inloggen in Yahoo Mail of andere diensten zichtbaar worden.

Yahoo hoopt dat de sociale netwerk-mogelijkheden mensen zullen aanmoedigen om meer van de diensten gebruik te maken. Het gemiddelde gebruik van twee tot drie keer per dag zou hierdoor moeten toenemen tot het bezoeken van vier à vijf sites, hoopt Patel van Yahoo.