De flink op afstand staande zoekmachine spreekt zich openlijk uit tegen Microsofts stap om Do-Not-Track (DNT) standaard in te schakelen in zijn nieuwe webbrowser, meldt technieuwssite Cnet. Versie 10 van Internet Explorer is ingebouwd in Windows 8, en in de RT-tabletvariant daarvan. Op termijn komt IE10 ook uit voor Windows 7, maar niet voor voorgangers Vista en XP.

'In principe vóór DNT'

Yahoo verklaart niet tegen DNT te zijn, in principe. Het legt in een blogpost uit dat het vóór een persoonlijke gebruikerservaring is op het internet. Daarvoor is tracking van die gebruikers nodig, om ze dan een betere online-ervaring te kunnen bieden. Tegelijkertijd wil Yahoo gebruikers ook middelen bieden om hiervan af te zien.

Zoals dus DNT. Alleen dan niet standaard ingeschakeld, zoals Microsoft nu doet in IE10 voor alle gebruikers van Windows 8 (en RT). "Yahoo werkt samen met onze partners in de internetindustrie om met een standaard te komen die gebruikers toestaat om zich terug te trekken (opt out) uit bepaalde website-analytics en gerichte advertenties", meldt de op Microsoft Bing overgestapte zoekmachine.

Weboorlog over privacy

De genoemde standaard en hoe die door te voeren, is er officieel nog niet. Microsoft heeft echter besloten een voorschot te nemen door DNT aan te zetten in IE10. Dit heeft veel wrevel gewekt, en het lopende conflict hierover doen oplaaien. Zo heeft Adobe via de veelgebruikte Apache-webserver een automatisch negeren van IE10's DNT doorgevoerd. De standaard vereist namelijk een bewuste opt-out door de gebruiker. Yahoo haalt dat punt nu ook aan voor zijn besluit om de privacy-instelling van de Windows-browser te negeren.