Yahoo moet nog tot 2020 Bing-resultaten serveren in zijn zoekmachine, als onderdeel van een deal met Microsoft. Binnen Yahoo is het evident dat CEO Mayer de Bing-deal niet ziet zitten. "Op het moment dat Marissa een manier kan vinden om onder de deal uit te komen zonder zelfmoord te plegen, pakt ze die", aldus een bron van Re/code binnen het voormalige zoekbedrijf.

Gaatje in contract

In de samenwerking met Microsoft garandeert de Bing-producent een winstpercentage in ruil voor het serveren van Bing-resultaten. Door te investeren in contextueel zoeken, waarbij de software op basis van onder meer locatie en acties uitvogelt wat een gebruiker wil weten zonder dat er zoektermen aan te pas komen, heeft Yahoo mogelijk een gaatje gevonden in de overeenkomst met de Bing-uitbater.

Mayer wil de controle over Yahoo terug, want het lot van de zoekmachine wordt nu bepaald door Microsoft. Eerder werd al bekend dat Yahoo hard werkt aan een nieuwe, eigen zoekmachine. De Yahoo-CEO maakte dit een van de hoogste prioriteiten van het bedrijf en binnen enkele maanden moet het resultaat daarvan debuteren.

Pogingen deal te kelderen

Eerder werd bekend dat Yahoo onder de deal uit zou kunnen komen in 2015, halverwege de looptijd van het contract. Maar er zijn twijfels of dat wel mogelijk is. Ook maakte Yahoo al eerder de gang naar de rechter om Bing niet te hoeven gebruiken in Taiwan en Hong Kong, maar het bedrijf verloor die procedure.