Yahoo komt binnenkort met oneConnect, de ultieme netwerkapplicatie op de mobiele telefoon. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend op het Mobile World Congress in Barcelona.

Zwitsers zakmes

OneConnect is een soort Zwitsers zakmes voor de verstokte sociale netwerker. Het combineert een multifunctioneel adresboek, vriendenvinder, en sms-, e-mail-, chatapplicaties. Daarbij maakt het weinig uit of de gebruiker vaak op MySpace zit of liever op MSN, want oneConnect brengt de netwerken van onder meer Yahoo, MSN, Gmail, Microsoft Exchange, AOL, MySpace en Facebook, samen op één scherm.

OneConnect checkt permanent de online status, sms-, chat- en e-mailberichten van contactpersonen van één, meerdere of alle bovengenoemde netwerken. Daarnaast zet het, waar mogelijk, deze contactenpersonen letterlijk op de kaart. Dat is mogelijk door lokalisering van de mobiele telefoon door middel van gps of driehoeksmeting tussen gsm-zendmasten.

Creepware

Het combineren van zoveel contact- en persoonsgegevens met actuele plaatsbepaling brengt de nodige privacyvalkuilen met zich mee. Tegendraadse it-uitgave The Register noemt oneConnect dan ook 'creepware': 'Net als Beacon [het sociale advertentiesysteem van Facebook] volgt oneConnect de logica van web 2.0 tot haar natuurlijke eindpunt: zien wat iedereen doet, zelfs als je dat eigenlijk niet wilt.'

Het integreren van verschillende chatnetwerken en geolokalisatie is niet nieuw. Yahoo schiet met oneConnect dan ook onder de duiven van verschillende startups, die vergelijkbare diensten leveren. Multichatters zoals eBuddy en Nimbuzz, beiden uit Nederland, en Fring. Maar ook gps-traceerdiensten Plazes en Trackr. Die laatste is wederom van eigen bodem.

Naar verwachting zal Yahoo oneConnect in het tweede kwartaal beschikbaar stellen. De sociale 'metadienst' is op drie manieren benaderbaar: als webapplicatie in de mobiele browser, als los java-programmaatje of ingebakken (native) in de software van de mobiele telefoon.