De nieuwste Yahoo Messenger bevat diverse nieuwe functies, die gebruikmaken van de verbeteringen in de interface van Windows Vista.

Windows Vista is vanaf 30 januari beschikbaar voor consumenten. Voor bedrijven is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft al sinds eind november beschikbaar.

Met de nieuwe Yahoo Messenger is het onder andere mogelijk om het avatar-formaat aan te passen en een nieuw kleurenschema te kiezen. Ook is er de mogelijkheid om emoticons een groter formaat te geven zodat deze groeien tot buiten de grenzen van Messenger. De nieuwe Messenger biedt tevens de mogelijkheid tot het gebruik van tabbladen.

Daarnaast is de Messenger uitgerust met een nieuwe dienst, genaamd Yahoo Show and Tell, waardoor gebruikers die met elkaar 'bellen' via Messenger ook foto's kunnen delen en tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. In de toekomst is het de bedoeling dat gebruikers op dezelfde manier ook video's met elkaar kunnen delen.

Het plan is om de eerste bètaversie van Yahoo Messenger in het tweede kwartaal van 2007 uit te brengen. Afhankelijk van de feedback komt de definitieve versie vier tot zes weken na de bèta uit.