Eerder dit jaar raakte Microsoft om dezelfde reden in opspraak . Het bedrijf besloot de license key servers van de al eerder gesloten MSN Music dienst offline te halen. Gebruikers kwamen massaal in opstand, met succes, want naar aanleiding van de negatieve reacties besloot het bedrijf de DRM servers te laten draaien tot aan 2011.

'Bevroren' op één systeem

Het offline halen van dergelijke licentiesystemen is een probleem, omdat deze servers benaderd moeten worden wanneer de muziek op een nieuwe computer wordt geplaatst. Zonder servers geen autorisatie, hetgeen betekent dat legaal aangekochte muziek niet meer te beluisteren is. Als oplossing suggereert Yahoo dat gebruikers hun muziek op cd kunnen branden, om het vervolgens weer te rippen naar de computer. Een flinke klus voor iemand die legaal honderden liedjes heeft aangekocht.

Controversieel

Het DRM-systeem is vanaf de introductie controversieel geweest, omdat het vooral de mensen zijn die muziek legaal aanschaffen die er de dupe van worden. Eind vorig jaar besloten de vier grote platenmaatschappijen, Sony/BMG, EMI, Universal en Warner om de overstap te maken naar een tijdperk van legale downloads zonder DRM. Een prettige beslissing voor de toekomst, maar wel een probleem voor mensen die de nadelen van DRM voor lief hebben genomen en de muziek alsnog legaal hebben aangeschaft. Deze groep raakt nu extra gedupeerd, nu steeds meer DRM-servers offline worden gehaald.

'Yahoo moet muziek vergoeden'

De redactie van Ars Technica geeft aan vanaf het begin af aan te hebben geschreven dat het aankopen van muziek met DRM een slechte zaak was.

Website EFF (Electronic Frontier Foundation) gaat nog wat verder, en vindt dat Yahoo een aantal stappen moet ondernemen. Ten eerste zou het bedrijf excuses moeten maken aan haar gebruikers. Daarnaast zou Yahoo alle aangekochte muziek moeten vergoeden of vervangen door DRM-vrije muziek en de mogelijkheid hiertoe op verschillende plekken moeten publiceren om gebruikers op de hoogte te stellen.