Miljardair Icahn had op de aanstaande aandeelhoudersvergadering de board of directors willen vervangen. De board is een soort machtiger variant op onze raad van commissarissen en beslist ondermeer over fusies en overnames. De huidige board had tegen de overname van Yahoo door Microsoft gestemd. Door andere leden te benoemen hoopte Icahn deze overname er alsnog doorheen te drukken.

Icahn, die 4,98 procent van de aandelen Yahoo bezit, neemt zelf zitting in de board. Bovendien zullen twee nieuwe leden worden gekozen uit de negen kandidaten die Icahn eerder heeft voorgedragen. De raad wordt daarvoor uitgebreid van negen naar elf leden en één lid treedt terug.

Jerry Yang

Door het compromis hoeft ceo Jerry Yang niet langer te vrezen dat hij in de aandeelhoudersvergadering volgende maand wordt weggestemd, want Icahn heeft een voorstel daartoe ingetrokken. De miljardair eist ook niet langer het ontslag van de volledige board.

Hiermee komt er een einde aan de felle strijd die Icahn de laatste maanden heeft uitgevochten met Yahoo. Daarbij moest vooral ceo Yang het ontgelden, maar in een persbericht leekt er weinig meer over van de rivaliteit.

Moeilijk te begrijpen

Vrijdag publiceerde Yahoo nog een pagina op zijn website waar Icahn tot op de enkels werd afgezaagd. Op de pagina prijkt een lijst met bedrijven waar Icahn zich mee heeft bemoeid en een grafiekje. Volgens Yahoo is bij slechts drie bedrijven de aandelenkoers na overname door Icahn gestegen, terwijl de koers in 12 gevallen is gedaald.

Bovenin de pagina staat een quote van Icahn, opgetekend uit de Wall Street Journal. "Het is moeilijk om deze technologiebedrijven te begrijpen." Volgens het Yahoo-bestuur is deze uitspraak van Icahn veelzeggend voor de manier waarop de grootaandeelhouder met het bedrijf omspringt.

De sporen van dat moddergevecht lijken inmiddels alweer te zijn verdwenen. "Ik ben zeer tevreden dat deze schikking me in staat stelt om samen te werken met de board van Yahoo en op die manier het bedrijf kan helpen om zijn potentieel waar te maken. Ik geloof nog altijd dat een verkoop van Yahoo als geheel of van alleen de zoekactiviteiten overwogen moet worden. Maar ik deel ook het standpunt dat de verzameling van waardevolle diensten Yahoo in staat stelt om zijn leidende positie uit te breiden en om op die manier waarde voor aandeelhouders te creëren," zei Icahn in een persbericht.