De datum van 1 augustus is belangrijk, omdat op die dag de aandeelhoudersvergadering van Yahoo zal plaatsvinden. Dit jaar zal de vergadering het toneel zijn van het proxy-gevecht van miljardair Carl Icahn waarmee hij de board of directors, een machtiger variant op de Nederlandse raad van commissarissen, wil vervangen. Icahn heeft alternatieve kandidaten genomineerd die bereid zijn om een overnamebod van Microsoft te accepteren.

Beide partners geschikt

Time Warner ziet zowel in Microsoft als in Yahoo een geschikte partner voor AOL. Gaat het bedrijf in zee met Yahoo, dan zal dat volgens Reuters waarschijnlijk gebeuren door middel van een fusie tussen Yahoo en AOL, waarbij Time Warner een minderheidsbelang in het nieuwe bedrijf verwerft.

Kiest Time Warner voor Microsoft, dan zal de AOL divisie naar alle waarschijnlijkheid in z'n geheel worden verkocht. Time Warner heeft geen interesse meer in deze divisie, omdat het bedrijf zich voornamelijk richt op content en niet op zoekadvertenties.

Belangrijke troef

Voor beide bedrijven zou een overname van AOL een belangrijke troef zijn in de strijd tegen concurrent Google. Allan Krans, analist bij Technology Business Research Inc. ziet veel mogelijkheden voor Microsoft: "AOL is een sterke derde partij die veel mensen naar zijn website weet te trekken. Het zou voor Microsoft een perfecte manier zijn om het verkeer naar zijn websites te vergroten, iets dat het bedrijf al tijden ambieert. Ze hebben de middelen om internetverkeer om te zetten in geld, alleen dit verkeer moet er dan wel zijn".

Ook goed voor Yahoo

Aan de andere kant ziet Krans ook veel mogelijkheden voor Yahoo: "Yahoo heeft veel interessante onderdelen, zoals Yahoo Groups en Yahoo Finance, en het heeft een gigantisch aantal bezoekers. AOL zou daar met z'n grote achterban perfect bij aansluiten."