Het namenbeleid van Yahoo kwam aan het licht toen de Britse Linda Callahan bij Verizon een e-mailadres probeerde te verkrijgen. Dit bleek tevergeefs. Navraag bij Verizon leert dat de reden van de weigering gezocht moet worden bij Yahoo, waar Verizon mee samenwerkt. Yahoo blijkt gebruikersnamen waarin de lettercombinatie 'allah' voorkomt, niet te accepteren, zo meldt The Register.

Yahoo accepteert ook geen gebruikersnamen met 'osama' of 'binladen'. Daarentegen worden namen waarin 'god, messiah, jesus, jehova, budda, satan' en 'pedophile' voorkomen, wel geaccepteerd.

De zoon van Linda Callahan vindt het beleid van Yahoo begrijpelijk maar ook wel een beetje dom, zo zegt hij tegen The Register. In een eerste reactie vertelt een woordvoerster van Yahoo Engeland dat het waarschijnlijk gaat om een fout. Het bedrijf belooft dat de Callahans nog een officieel antwoord krijgen.

Opgeheven

In een verklaring heeft Yahoo woensdag (Amerikaanse tijd) laten weten dat er een registratiebeleid geldt om spam, fraude en onbehoorlijke gedrag te voorkomen. Volgens het bedrijf gebruikt een klein aantal mensen specifieke termen in zijn Yahoo-account om haat te zaaien of anderen te bedreigen. Dit beleid gaat Yahoo nu evalueren.

Intussen is het verbod op het gebruik van de naam 'allah' opgeheven, omdat het niet langer doelwit is van mensen die de gebruikersnamen misbruiken, aldus Yahoo.