Dat maakten de betrokken bedrijven dinsdag bekend. OpenSocial werd in november 2007 opgezet door Google. OpenSocial is een flexibel softwareprotocol waaraan deelnemers zich vrijwillig houden. Zodoende zijn applicaties die worden ontwikkeld voor de ene netwerksite ook te integreren in andere.

Al snel haakten veel belangrijke netwerksites aan, zoals MySpace, Bebo, Plaxo, LinkedIN, Ning, XING en het Nederlandse Hyves. Yahoo heeft eerst even de kat uit de boom gekeken met het initiatief van haar grootste rivaal, maar is nu toch overstag.

Met Yahoo's ondersteuning van OpenSocial hebben ontwikkelaars nu het potentieel om meer dan 500 miljoen mensen wereldwijd te bereiken met hun applicaties, zo meldt het bedrijf.

Microsoft en Facebook zijn nu 'de twee grote afwezigen' in de OpenSocial-club.

Stichting opgericht

Daarnaast hebben de belangrijkste spelers Google, Yahoo en MySpace vandaag eendrachtig de OpenSocial-stichting in het leven geroepen. 'De nieuwe OpenSocial-stichting zal ervoor zorgen dat OpenSocial op neutrale, open en transparante wijze blijft evolueren en dat er gedetailleerde operationele richtlijnen komen rondom technologie, documentatie en intellectuele eigendom', zo staat te lezen in het oprichtingsstatuut.

De stichtingsvorm moet waarborgen dat alle belanghebbenden invloed kunnen uitoefenen over de toekomstrichting van OpenSocial.