Advocaten van twee pensioenfondsen die Yahoo aanklagen vanwege de mislukte overnamedeal met Microsoft presenteren een karrenvracht een uiterst explosief materiaal over de Yahoo-top in de rechtszaal. Yahoo trachtte tevergeefs gedeelten van de aanklacht geheim te houden, maar de rechter oordeelde gisteren dat openbaarmaking gerechtvaardigd is.

Bod afgeslagen, gifpil geplaatst

In de aanklacht staat de beschuldiging dat de Yahoo-top haar hand al in een eerder stadium volledig overspeeld heeft. In januari 2007, een jaar vóórdat Microsoft met zijn vijandige bod van 31 dollar per aandeel kwam, heeft Yahoo een vriendelijk bod van maar liefst 40 dollar per aandeel afgewezen, zo beweren de eisers. Uiteindelijk trok Microsoft in begin mei haar laatste bod van 33 dollar per aandeel in.

Daarnaast zou ceo Jerry yang een peperduur beloningsplan voor het personeel hebben opgesteld om Yahoo zo kunstmatig duurder te maken voor Microsoft. Het betreft een soort gouden handdruk waarmee medewerkers enorme vergoedingen zouden krijgen als ze ontslag namen in het geval van een overname. Deze clausule was een malicieuze gifpil voor Microsoft, zo betogen de aanklagers.

Google-deal ook afgewezen

Daarnaast blijkt uit de documenten dat eerdere toenaderingen van Google om een zoekmachine-advertentie deal op te zetten één dag voor het bod van Microsoft door Yahoo hooghartig werd afgewezen. "We zijn gefocust op de lange termijn waardecreatie en niet op korte termijn gewin", was de reactie van Yahoo aan Google.

Maar nog geen twee maanden later ging het alsnog overstag en begon een advertentiedistributie-experiment samen met Google. Duidelijk niet in het belang van Yahoo, en puur en alleen om de overnamepoging van Redmond in de wielen te rijden, zo betogen de advocaten.

Jerry Yang 'stupide'

Analisten reageren geschokt op de onthullingen. "Wie nu de Yahoo top aanklaagt en bewijst dat Yahoo een bod van 40 dollar per aandeel heeft laten lopen, zal het management de keel willen doorsnijden voor zo'n stupiditeit", zegt Yahoo-aandeelhouder T. Boone Pickens van BP Capital bruusk tegen Bloomberg. "Een ieder die ze nu aanklaagt heeft een goede zaak, als je het mij vraagt. Ik zou nu niet in de raad van bestuur (van Yahoo, red) willen zitten."