Ditmaal deed ook investeerder Carl Icahn mee met het bod. Het plan was om de zoekmachine van Yahoo te verkopen aan Microsoft, en de rest van het bedrijf aan Carl Icahn. Die bedrijfsonderdelen zouden dan wel "heftig geherstructureerd" moeten worden.

Yahoo liet in een uitgebreide verklaring weten welke bezwaren het had tegen het voorstel. Zo was het bod simpelweg te laag, zo zei Yahoo, maar het zou ook voor instabiliteit zorgen. Icahn en Microsoft wilden namelijk dat de volledige board of directors, een soort machtiger variant op de raad van commissarissen, per direct vervangen. Dat ging de bestuursleden te ver omdat het dan een jaar instabiliteit opleveren voordat het bedrijf weer op koers zou liggen.

Google

Yahoo klaagde dat aandeelhouders te weinig geld zouden overhouden. Ook een plan om de aandeelhouders nog jarenlang te voorzien van winst uit reclame-inkomsten mocht niet baten. Yahoo stelde dat het de recente deal met Google veel interessanter vindt dan het overnamevoorstel van Microsoft en Icahn.

"Dit vreemde en opportunistische verbond van Microsoft en Icahn heeft alles behalve het belang van de aandeelhouders voorop staan," zegt Roy Bostock, voorzitter van de Yahoo-board, in de verklaring. "Microsoft probeert zijn eigen falen op zoekgebied nu op te lossen door mee te gaan in de korte-termijndoelstellingen van Icahn."

Overname

Yahoo heeft de deur naar een mogelijke verkoop overigens nog niet helemaal in het slot getrokken. In de verklaring zegt Bostock dat hij niet snapt waarom er zo'n omslachtig voorstel gedaan wordt, als er ook gewoon een hoge prijs genoemd kan worden door één partij. "Een volledig overname kan worden geregeld en uitgevoerd voor 1 augustus."

Murdoch

NewsCorp-voorzitter Rupert Murdoch heeft trouwens laten weten geen interesse te hebben in Yahoo. "Hoogst onwaarschijnlijk," noemde hij een overname door zijn bedrijf. Daar waren eerder geruchten over. Op hetzelfde moment ziet hij een deal tussen Microsoft en Yahoo ook niet gebeuren. "Die sfeer daar is nu zo verzuurd. Binnen zes maanden geeft Microsoft het op," aldus de mediatycoon.