Yahoo zoekt stilletjes naar een manier om van zijn overeenkomst met Microsoft af te komen, meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Drie jaar geleden sloot Yahoo een deal met Microsoft voor een periode van tien jaar en over twee jaar is er een opt-out mogelijk.

Yahoo-CEO Marissa Mayer is al sinds haar aantreden kritisch over de zoekovereenkomst met Bing die niet oplevert wat er van tevoren was verwacht. Ze zou daarom al sinds vorig jaar de overeenkomst met Microsoft willen beëindigen. Officieel stellen zowel Yahoo als Microsoft dat de samenwerking van de twee bedrijven belangrijk is en ze ermee door willen gaan.

Yahoo zakt in met Bing

Yahoo werkt in zijn zoekdienst samen met Bing om resultaten te delen en zo advertentie-inkomsten te vergroten. Zo geeft Yahoo nu advertenties van Bing weer. Maar de samenwerking heeft nog niet opgeleverd wat de twee ervan verwachtten: het aandeel van beide partijen in de zoekmarkt is sinds 2010 niet veranderd.

Erger nog, de WSJ meldt dat de inkomsten per zoekopdracht bij Yahoo zijn gedaald vergeleken met de tijd dat Yahoo zijn eigen zoek- en advertentieplatform draaide. Microsoft garandeert Yahoo daarom inkomsten per zoekopdracht in de opstartperiode, zodat Yahoo er niet op achteruit gaat. Dit aspect van het contract is net voor een jaar verlengd.

Als de inkomsten per zoekopdracht onder een bepaald niveau dalen, kan Yahoo het contract beëindigen, maar volgens de WSJ is dat niveau niet bereikt. De inkomsten per opdracht lijken zelfs licht te stijgen, dus dit is volgens de bronnen van de krant geen uitweg voor Mayer om het contract te beëindigen.

Overname Google mislukt

Toenmalige CEO Jerry Yang zocht in 2008 naar een bedrijf dat Yahoo wilde kopen. De overnamegesprekken met Google liepen spaak, naar verluid uit angst dat een overname van Yahoo door de zoekreus zou worden getorpedeerd door de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Yang stapte vervolgens naar Microsoft die te weinig geld zou bieden.

Yang werd verstoten door een coup van onder meer investeerder Carl Icahn en opvolger Carol Bartz sloot een overeenkomst met Microsoft om de zoekdiensten van Yahoo met Bing te combineren om zo tegenwicht te bieden tegen Google. Bartz werd twee jaar later op brute wijze ontslagen (via een telefoontje van het bestuur) en haar opvolger Scott Thompson kon na een half jaar alweer vertrekken na gelogen te hebben op zijn CV. Vervolgens werd ex-Googler Mayer aangesteld.