Het internetbedrijf heeft deze week de testversie van de Yahoo Messenger Enterprise 1.0 aangeboden. Begin volgend jaar zal de definitieve versie klaar zijn. Licenties voor de software kosten 30 dollar per gebruiker per jaar, inclusief gratis updates en ondersteuning.

De zakelijk instant messenger (im) is uitgebreider dan de gewone Yahoo im-software. Zo is er betere beveiliging, de mogelijkheid om boodschappen te coderen, en het te integreren op antivirussoftware.

Gebruikers kunnen met de Enterprise-messenger ook via een beveiligde SSL (secure sockets layer)-verbinding met elkaar communiceren. Tot slot zijn er volgens de boekhoudkundige voorschriften speciale log- en archiefmogelijkheden toegevoegd.

Met deze zakelijke instant messenger probeert het bedrijf minder afhankelijk te worden van de advertentieopbrengsten. America Online, één van de grootste concurrenten op het im-vlak, kondigde al eerder een zakelijke versie aan.

De huidige Yahoo messenger telt naar eigen zeggen wereldwijd meer dan 20 miljoen gebruikers. Instant messengers worden bij zakelijke gebruikers steeds populairder. Volgens onderzoeksbureau IDC zal het aantal zakelijke im-gebruikers dit jaar uitkomen op 18,4 miljoen.