Het vijf jaar geleden afgestoten zoekplatform van Yahoo moet terugkomen, maar dan beter. Dat meldt Re/code op basis van diverse bronnen bij Yahoo. CEO Marissa Mayer werkt al een tijdje hard een nieuw zoekteam, daar het bedrijf kernontwikkelaars is kwijtgeraakt na de transitie naar Bing. In drie á vier maanden moet er weer een eigen zoekmachine draaien.

Yahoo wil Microsoft kwijt

In 2009 liet Yahoo zijn raison d'être helemaal los en ging het een overeenkomst aan met Microsoft. Nu serveert Yahoo resultaten van Bing. Het is al langer bekend dat Mayer, geen onbekende met zoekfuncties gezien haar vorige baan bij Google, af wil van die overeenkomst. In 2015 is er een optie om onder het tienjarige contract uit te komen en de Yahoo-CEO zou daar likkebaardend naar uitkijken.

Al vaker probeerde Yahoo onder de deal met Microsoft uit te komen. Vorig jaar wees Yahoo het machtsvacuüm bij Microsoft na het aangekondigde vertrek van CEO Steve Ballmer aan als reden om onder de verplichtingen uit te komen met het bedrijf. Maar Yahoo moest zijn gebingde zoekmachine van de rechter gewoon uitrollen in Hong Kong en Taiwan.