REUZENSTRIJD - Yahoo! en MCI, respectievelijk de populairste site van het web en één van 's werelds grootste telecommunicatieconcerns, gaan samenwerken. Die samenwerking moet een nieuwe onlinedienst opleveren die America Online naar de kroon steekt – met 9 miljoen abonnees op dit moment de grootste provider ter wereld. De nieuwe service wordt nog dit kwartaal gelanceerd: een deel van de huidige gratis diensten van Yahoo! zal ook bij de nieuwe provider worden aangeboden (zoeken, chatten, e-mailen), terwijl voor exclusieve content zal moeten worden betaald.

SCHOOLPOST - Tien miljoen Britse schoolkinderen en hun onderwijzers krijgen gratis e-mail – aangeboden door de Amerikaanse zoekrobot Excite. Het aanbod is gedaan in het kader van NetYear, een project van de Britse regering om alle scholen op het Internet aan te sluiten. Excite gaat het eerste half jaar vijf miljoen scholieren e-mail bezorgen: daarna komen er iedere maand een miljoen adressen bij. Het Californische bedrijf gaat voorzieningen treffen waarmee ongevraagde reclame kan worden geweerd en onderwijzers opleiden.

HOMOFOOB - De Amerikaanse marine heeft een officier de laan uitgewezen, omdat de man bij America Online had opgegeven dat hij homoseksueel is. AOL vraagt nieuwe abonnees bij aanmelding om een persoonlijk profiel, zodat gelijkgezinden elkaar kunnen opzoeken. Het profiel gaat meestal schuil achter een gebruikersnaam. De online-dienst belooft in zijn contract zulke gegevens nooit vrij te geven tenzij de rechter daarom vraagt. Nu blijkt dat de identiteit van Senior Chief Petty Officier McVeigh wel door AOL is onthuld en wel aan een juridische medewerker van de marine die de informatie zonder moeite kon lospeuteren.

KIPFLUENZA - Het griepvirus dat alle pluimvee in Hong Kong de kop heeft gekost heeft zijn eigen homepage: het ministerie van gezondheid van de Chinese provincie heeft alle informatie over de ziekte op het World Wide Web gezet. De informatievoorziening kwam traag op gang: op 7 augustus stond het eerste document online – drie maanden nadat H5N1 zijn eerste dode had geëist. De website geeft behalve de laatste ontwikkelingen ook informatie over voorkoming van de ziekte. De homepage blijkt vooral populair bij buitenlandse journalisten, die zo eerder kunnen beschikken over informatie van de gezondheidsautoriteiten.

RECORD - De Nederlandse Internet Encyclopedie viert een klein feest. De website, die een index biedt van homepages in de lage landen, heeft onlangs zijn tienduizendste hyperlink genoteerd. De teller staat nu op 10.067 en iedereen kan zijn homepage gratis aanmelden. De encyclopedie claimt met het nieuwe record de grootste index van Nederland te zijn.