Dat stelt althans Yahoo op basis van gegevens van een onderzoek op zijn datingsite Yahoo Personals. Daaruit blijkt dat in de periode tussen december en half februari twee keer zoveel relaties stranden als normaal.

Yahoo heeft wel een verklaring voor deze periodieke stijging. "In januari ligt de concentratie op het gezonder, beter en gelukkiger leven. Bij koppels gaan mensen nadenken over de vraag of hun relatie en of hun partner (nog) wel de ware is", aldus Anna Zornosa, vice-president en general manager van Yahoo Personals.

Met deze cijfers in het achterhoofd heeft Yahoo een complete 'breakup guide' samengesteld waarin tips worden gegeven over hoe een relatie het verbroken kan worden. Ook wordt uit de doeken gedaan hoe aan een partner is te herkennen dat die van plan is de relatie te verbreken.

Voor het onderzoek hebben 2583 Yahoo-gebruikers vrijwillig meegedaan aan een enquête over hun ervaringen met relaties. De groep van ondervraagden, die allen tussen de 18 en 50 jaar waren, bestond voor 58 procent uit vrouwen en 42 procent mannen.