Hoewel de nadruk lange tijd heeft gelegen op het bieden van louter online oplossingen, zoals Gmail en Google Docs, wil Yahoo met Zimbra juist de offline omgeving weer in beeld brengen. Daarmee speelt de firma in op de behoefte om data te bereiken wanneer er geen internetverbinding voor handen is, bijvoorbeeld in de auto of in vliegtuigen.

Zimbra is een open source applicatie en wordt beschouwd als een volgende generatie email toepassing. Yahoo heeft de software vorig jaar voor 350 miljoen dollar overgenomen. De nieuwste versie verkeert momenteel in de beta 3-fase die beschikbaar is als publieke download.

Offline toegang

Zimbra slaat email van verschillende providers lokaal op zodat deze ook zonder internetverbinding beschikbaar is. Daarnaast hebben gebruikers van het programma ook offline toegang tot Zimbra Documents, een verzameling programma's vergelijkbaar met Google Docs. Het bijgeleverde Zimbra Briefcase biedt gebruikers de mogelijkheid om documenten te uploaden naar een centrale locatie, zodat zij niet telkens documenten hoeven te openen vanuit attachments.

Daarnaast biedt het programma nog een functie genaamd Zimbra Tasks, een programma dat volledig gericht is op taakbeheer. Met Zimbra Tasks kunnen gebruikers projecten starten en beheren, waarbij ze controle hebben over start- en eindtijden, prioriteiten en waarbij zaken als progressie en voltooiingpercentage kunnen worden bijgehouden.

Geavanceerde opties

Zimbra probeert met geavanceerde opties de definitie van een email client verder op te rekken. Zo kan een gebruiker met de muis over een datum in een e-mail scrollen om zijn agenda voor die periode in te zien. Wie over een vluchtnummer scrolt krijgt de status van die vlucht te zien.

Omdat de client als open source software beschikbaar is, kunnen ontwikkelaars zelf functies en diensten toevoegen. Zo heeft de webwinkel Backcountry.com een functie gebouwd waarmee werknemers bij een artikelnummer direct de voorraad en orderbevestigingen kunnen zien.

Positief

Voordat Zimbra eind 2007 gekocht werd door Yahoo, werd er zeer positief over de software geschreven. De overnamegesprekken van Yahoo met Microsoft maakte de toekomst van de software echter onzeker, omdat de kans klein is dat Microsoft Outlook en Zimbra naast elkaar zou laten bestaan. Met deze nieuwe release van Zimbra laat Yahoo in ieder geval zien dat de ontwikkeling van het programma niet heeft geleden onder het tumult rond Yahoo van de afgelopen maanden.