De stoere rockers van Metallica maakten eerder deze maand bekend dat ze genoeg hebben van de vele illegale Metallica-MP3'tjes die over het web worden verspreid. De softwaremakers van Napster worden als een van de hoofdschuldigen gezien.

Tegelijk met Napster werden echter ook drie universiteiten aangeklaagd, die hun studenten via het snelle universiteitsnetwerk Napster laten gebruiken. Een dezer universiteiten – Yale – heeft eieren voor haar geld gekozen. Studenten van deze elite-universiteit mogen geen Napster meer gebruiken. Heat programma wordt geweerd.

In ruil voor deze geste zullen de advocaten van Metallica afzien van verdere vervolging van Yale. De stap van de universiteit heeft mogelijk tot gevolg dat andere universiteiten hetzelfde zullen doen, totdat duidelijk is in hoeverre Napster verantwoordelijk kan worden gehouden voor het verspreiden van illegale MP3'tjes.

Een uitspraak in de zaak die door de platenindustrie tegen de softwaremakers is aangespannen, wordt ieder moment verwacht. Studenten hoeven echter niet te wanhopen; Napster is al lang niet het enige programma dat eenvoudig muziekbestanden tussen computers laat uitwisselen.

De stappen van Metallica – dat het gebruik van Napster-achtige programma's diefstal en heling van gestolen goederen noemt – zijn inmiddels gevolgd door een zich Dr. Dre noemende rapper.

Als hij een eigen site heeft, kan hij maar beter zorgen dat deze goed is beveiligd. De Metallica-site werd deze week onder handen genomen door Napster-fans.