YouCa (spreek uit: Joe-ka) is deze week officieel als bedrijf opgericht. Oprichters Peter Jelgersma en Harry Kramer verwachten tegen 2009 als virtuele kabelmaatschappij te draaien. Zoals Tele2 telefoondiensten over het netwerk van KPN aanbiedt, wil het duo televisie vertonen over de netwerken van de gevestigde kabelaars.

Consumenten zullen bij YouCa een abonnement kunnen afsluiten. De maatschappij zal zelf contracten afsluiten met zenders die voor doorgifte in aanmerking willen komen.

Monopolie

Volgens Jelgersma incasseren kabelbedrijven nu monopoliewinsten omdat consumenten Digitenne, satellietproviders en internettelevisie niet als een volwaardig alternatief zien. Zij willen bovendien ook oude televisietoestellen blijven gebruiken zonder speciale settop box. Door dat monopolie controleren de maatschappijen nu nog welke zenders worden doorgegeven. YouCa wil juist openstaan voor alle partijen.

YouCa is nog in gesprek met mogelijke financiers. De investeringen zijn echter beperkt en Jelgersma verwacht pas investeerders nodig te hebben wanneer de 'juridische weg geëffend is'.

Opta

Internationaal is het niet gebruikelijk dat kabelproviders hun netwerk openstellen. De Opta heeft in Nederland een toegangsverplichting afgedwongen, waardoor betaalzenders zoals Canal Plus toegang tot het netwerk kunnen krijgen. Jelgersma verwacht dat hij van diezelfde regel gebruik kan maken. "De kabelexploitantent vinden dit niet leuk, maar de wet biedt daar regelingen voor," vertelt de ondernemer tegen Webwereld.

Een woordvoerder van UPC bevestigt dat het verkennende gesprekken voert met YouCa. De firma gaat er echter vooralsnog vanuit dat het zijn netwerk niet hoeft open te stellen.

Ziggo verwijst naar brancheorganisatie NLkabel. Managing director Rob van Esch van NLkabel kan nog niet zeggen of de organisatie voor of tegen openstelling is. "We vinden het een beetje vaag wat zij nu gaan doen," zegt Van Esch.

"De manier waarop de rechten zijn geregeld en technische problemen, daar moeten betaalbare oplossingen voor gevonden worden."