De blokkade is het gevolg van de vastgelopen onderhandelingen tussen Google en de PRS, de belangrijkste vereniging van muziekuitgevers in Groot-Brittannië. Google klaagt dat de PRS “vele, vele malen meer” vraagt aan licenties voor het plaatsen van de muziekvideo's dan in een oorspronkelijke overeenkomst. "In de nieuwe overeenkomst zouden we bakken met geld verliezen voor elke keer dat iemand een video bekijkt", schrijft Google in een verklaring.

Stekker uit de clips

Daarom trekt Google gedurende de onderhandelingen met PRS maar even de stekker uit de clips. Sinds maandag 19.00 Nederlandse tijd is het bedrijf begonnen met het blokkeren van video's. Google denkt twee dagen nodig hebben om het volledige aanbod op zwart te zetten.

De PRS, die namens ongeveer 50.000 muziekmakers opereert, is “geshockeerd en teleurgesteld” door de stap van Google, die volgens hun zonder overleg is genomen. Steve Porter, ceo van PRS: "Met deze drastische stap straft Google alleen Britse consumenten en muzikanten."

Premium content

Google is druk doende om de grote platenmaatschappijen binnenboord te krijgen. De ophef komt op een moment dat Google in de VS om te tafel zit met platenmaatschappij Universal. Gezamenlijk willen ze een muziekvideowebsite met premium content opzetten. Ook de andere grote platenmaatschappijen zijn hiervoor benaderd.