Dat zegt directeur Doug Morris van platenmaatschappij Universal Music Group. De sites schenden het auteursrecht omdat zij toelaten dat gebruikers muziek- en videobestanden kunnen uploaden die mogelijk auteursrechtelijk van (Universal-)artiesten zijn, schrijft de Associated Press. "Volgens ons schenden deze sites massaal het auteursrecht en zijn zij ons tientallen miljoenen dollars schuldig", aldus Morris tijdens een overleg met investeerders. "Hoe we met dit soort bedrijven omgaan wordt binnenkort duidelijk."

Gesprekken tussen de platenmaatschappij en Youtube zijn op niets uitgelopen. Indien er voor het eind van de maand geen overeenkomst is tussen de twee partijen, zal Universal naar de rechter stappen. De gesprekken met Myspace, onderdeel van News Corp, verlopen beter. Zowel Youtube als Myspace willen geen commentaar geven op de zaak.

De houding van Universal is een wijziging in de strategie van platenmaatschappijen ten opzichte van sociale sites zoals Myspace. In de afgelopen drie jaar werd Myspace veelvuldig ingezet om nieuwe artiesten onder de aandacht te brengen bij, een hoofdzakelijk, jong publiek. Platenmaatschappijen maakten een speciale pagina aan voor een band, waar bezoekers gratis naar muziek van die band kan luisteren.

Youtube is een enorm populair videoportaal geworden dankzij video's van gebruikers, waaronder filmpjes waarin de gebruiker een nummer playbackt. Op de site zijn tevens speciale pagina's te vinden van de platenmaatschappijen waar zij artiesten onder de aandacht kunnen brengen. Zo zet Warner Bros de site in om het nieuwe album van Paris Hilton te promoten.