De dienst moet Vevo gaan heten, schrijft CNET. Volgens bronnen dichtbij de onderhandeling zijn de partijen dicht bij een deal. De andere grote platenmaatschappijen, Sony, Warner en EMI, zijn ook benaderd. Vevo moet naast muziekvideos ook unieke content brengen, zoals interviews met artiesten, shows met korte afleveringen (webisodes) en merchandising. Op die manier wil de site hoogwaardige adverteerders aantrekken.

User generated content

YouTube is een groot succes, in januari kwamen al meer dan 100 miljoen Amerikanen naar de site. Toch slaagt eigenaar Google er nog steeds niet in om veel advertenties binnen te halen. Veel adverteerders willen niet graag geafficheerd worden met de soms amateuristische user generated content die er op de videosite te vinden is. Desondanks zou Universal via YouTube in 2008 100 miljoen dollar hebben verdiend aan advertenties. Met Vevo willen ze deze markt optimaliseren.

Licenties

De onderhandelingen over Vevo komen op een moment dat Google bezig is met het verlengen van licenties met grote platenmaatschappijen. Met Sony is recentelijk een nieuwe deal gesloten zodat clips van onder andere Beyonce en Avril Lavigne gewoon aanwezig blijven op YouTube. Warner verlengde in december de overeenkomst niet en eist nu dat alle filmpjes van hun artiesten verwijderd worden.

Maar niet de gehele contentindustrie omarmt YouTube. Aan de andere kant van het spectrum staat nog steeds mediagigant Viacom, eigenaar van onder meer MTV. Het bedrijf eiste in 2007 1 miljard dollar van YouTube wegens het faciliteren van massale piraterij. Die rechtszaak is nog steeds niet van de baan.