Universal, 's werelds grootste platenlabel, wordt eigenaar van de site, YouTube levert de techniek en de hosting. De twee delen de advertentie-inkomsten. "Naar mijn verwachting zal VEVO al vanaf de introductie meer bezoekers trekken dan elke andere website voor muziekvideo's in de Verenigde Staten of andere delen ter wereld", laat Universal-topman Doug Morris weten in een persbericht.

"Deze bezoekers vertegenwoordigen bovendien de meest gewilde doelgroep voor adverteerders, in een tijd waarin de advertentiebudgetten worden verschoven van oude naar nieuwe media."

VEVO.com wordt later dit jaar gelanceerd. De videokwaliteit op VEVO ligt een stuk hoger hoger dan die op YouTube, hoewel de content ook verspreid wordt via het YouTube-kanaal van Universal. Dat kanaal is al door meer dan 3,5 miljard mensen bezocht, en is volgens Universal zelf het meest bekeken kanaal op YouTube.

Muziek gebruiken

Ook is de licentiedeal met Universal verlengd, wat betekent dat YouTube door mag gaan met het plaatsen van hun muziekvideo's. Ook kunnen amateurmakers daardoor de muziek van het platenlabel gebruiken voor hun filmpjes. Universal laat weten voor VEVO in gesprek te zijn met de drie andere grote platenlabels: EMI, Sony en Warner.

Het is echter de vraag of ze allemaal meedoen met dit initiatief. Onderhandelingen met Warner over licentierechten liepen eind 2008 stuk, waardoor YouTube alle Warner-clips van de site moest halen. Met Sony verlopen de gesprekken dan weer wel goed. De licentiedeal met die muziekmaatschappij is in februari verlengd.

De deal met Universal is een opsteker voor Google. De zoekmachine weet met YouTube nog niet zoveel te verdienen als te verwachten valt op basis van het hoge aantal bezoekers. Grote adverteerders willen niet zo graag geassocieerd worden met de vaak amateuristische content op YouTube. Met de premium content op VEVO hopen ze meer en beter betalende adverteerders te trekken.