In een uitgebreide blogpost op het api-blog beargumenteert software-ontwikkelaar John Harding waarom Flash nodig blijft om een site als YouTube in de lucht te houden. Volgens Harding heeft Flash significante voordelen boven de HTML5-videotag.

Zo ondersteunt HTML5 bijvoorbeeld nog geen videostreaming protocollen. Flash doet dit wel, wat zorgt voor stabiele streaming video's. Er zijn bedrijven die werken aan een manier waarop het afleveren van video via HTTP verbeterd kan worden. YouTube gaat bijdragen aan deze initiatieven en hoopt op een enkele standaard hiervoor. Voor het streamen van live video en het linken naar een specifieke plek in de video kan de videosite voorlopig nog niet zonder Flash, betoogt Harding.

Inbedden

Ook de bescherming van content is nog niet goed afgedekt binnen HTML5. Via Flash kan video beveiligd worden via het RTMPE-protocol. Dit protocol moet het niet meer mogelijk maken om de video te rippen. Zonder de video's goed te beveiligen zou YouTube geen video's kunnen verhuren, een dienst die op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar is.

Daarnaast is het onmogelijk om via HTML5 video's te embedden in andere websites. Adobe heeft een manier ontwikkeld waarop een video veilig in een andere website gehangen kan worden. Het moet via de ingebedde player niet mogelijk zijn om andere elementen in de website aan te spreken. "HTML5 biedt weliswaar sandboxing en een message-passing functionaliteit, maar Flash is het enige mechanisme waar de meeste websites toestemming aan geven voor het inbedden van content die afkomstig is van andere sites", aldus Harding.

Fullscreen

Flash is ook nodig om video's op een volledig scherm te kunnen bekijken. Volgens Harding biedt Flash de 'robuuste, beveiligde manieren voor fullscreenweergave die hardwarematig wordt aangestuurd'. Volgens Harding worden er wel stappen ondernomen naar een dergelijke functionaliteit in WebKit, maar is dit nog niet zo ver dat het net zo goed werkt als bij Flash. Zo is er nog niet de mogelijkheid om content bovenop de video te tonen.

Volgens Harding is er nóg een groot voordeel aan Flash. Zonder de technologie van Adobe zouden video's niet direct via webcams en de browser opgenomen kunnen worden op YouTube. "Dit zou niet mogelijk zijn zonder Flash", legt Harding uit. Flash heeft al enkele jaren ervaring met geïntegreerde camera's gebruiken, HTML5 begint daar net mee. Zeker met het oog op mobiele telefoons vindt Harding Flash erg interessant.

Beste platform

Wel merkt hij op dat Flash ook niet perfect is. Juist omdat Flash Player niet op alle apparaten, vooral niet op de mobiele, werkt. "Maar op dit moment biedt Adobe Flash het beste platform voor videodistributie voor YouTube, en daarom maakt onze primaire videoplayer daar gebruik van."