De videosite sloot hiervoor een deal met Rumblefish, een agentschap voor muzieklicenties. Het bedrijf biedt YouTube-gebruikers toegang tot zijn bibliotheek met onafhankelijke artiesten. Via de AudioSwap applicatie kunnen gebruikers de muziek aan een video toevoegen en delen met de rest van de wereld.

'Goed voor iedereen'

Sinds begin 2007 kunnen gebruikers met YouTube AudioSwap gelicenceerde muziek als soundtrack voor video's gebruiken. Het is mogelijk om het geluid van een video compleet om te ruilen met nieuwe muziek. YouTube ziet dit als een stap om een volledig videoplatform te zijn waar 'gebruikers user-generated films, professionele muziekvideo's en premium content' kunnen bekijken.

AudioSwap biedt bovendien, zoals de naam al zegt, de mogelijkheid tot het vervangen van een reeds bestaande soundtrack. Op die manier is de eindgebruiker en YouTube er zeker van dat er geen rechten worden geschonden.

De videosite is nog altijd in een 1-miljard-dollar-rechtszaak verwikkeld met mediagigant Viacom, die YouTube aanrekent dat het veel te weinig heeft gedaan om het illegaal uploaden van honderdduizend beschermde videoclips tegen te gaan.

In de catalogus van Rumblefish, ook wel de iTunes voor het bedrijfsleven genoemd, bestaat uit verschillende muziekstijlen van metal tot klassieke muziek. Volgens beide bedrijven is dit ook een goede manier voor onafhankelijke artiesten om geld te verdienen aan hun werk.

AudioSwap