YouTube heeft muziekmaatschappij Universal Music Group (UMG) een "license to kill" gegeven voor het verwijderen van video's op zijn populaire videoplatform. Dat zegt de eigenaar van de filesharing site Megaupload, 'Kim Dotcom', in een interview met techsite Torrentfreak.

Universal Music Group haalde begin deze maand de YouTube-video 'Mega Song' van Megaupload offline. In de reclamevideo spreken wereldberoemde Amerikanen als Kanye West, Jamie Foxx, Serena Williams, Kim Kardashian en P Diddy zich lovend uit over de vermeende piratensite.

License to Kill

De producer van de Megaupload-clip, Kim 'Dotcom', vertelt tegen techsite Torrentfreak dat alles in de clip origineel is en onder beheer van Megaupload valt. UMG heeft volgens Kim geen recht heeft om de video te verwijderen. “Vieze trucjes om onze succesvolle campagne te stoppen", aldus Kim.

Megaupload klaagde Universal Music Group vorige week aan voor het onterecht verwijderen van de video. In de aanklacht (pdf) beklaagt Megaupload zich dat UMG het verwijdermechanisme van YouTube misbruikt om vrije meningsuiting om zeep te helpen wanneer deze het bedrijf niet aanstaat. Inmiddels staat de video weer online, terwijl de rechtszaak wordt afgewacht.

Opmerkelijk

Copyrighthouders kunnen video's op YouTube verwijderen wanneer de video's hun rechten schenden. Daarvoor heeft YouTube het ContentID ingericht. Gebruikers kunnen daar aangeven wat er moet gebeuren wanneer video's hun copyrights schenden.

Een beroep op ContentID van YouTube door UMG is opmerkelijk, gezien het een originele video betreft van Megaupload, met eigen beelden en een eigen muziek. UMG stelt in een verklaring dat zij zelf de gewraakte video via het content management systeem van YouTube heeft verwijderd. Daarvoor schijnt een aparte overeenkomst te zijn, schrijft techsite Ars Technica.

Geheim contract?

UMG heeft een aparte overeenkomst met YouTube, Google en Vevo om video's offline te halen. “Zoals jullie [YouTube] weten, zijn de rechten van UMG in dit opzicht niet beperkt tot inbreuk op copyright, zoals staat weergegeven in paragraaf 1b van de Video License Agreement, uit 2009", schrijft een advocaat van UMG aan YouTube.

Gezien dit contract niet openbaar is, blijft het onduidelijk in welke andere gevallen UMG het recht tot verwijdering van clips behoudt. Van de lijst met artiesten die hun steun betuigen tot Megaupload, is er een aantal die onder contract staan bij UMG, zoals Macy Gray en Will.i.am (Black Eyed Peas). Het is nog onduidelijk of de aanwezigheid van deze artiesten voor UMG de reden vormde om de video offline te halen.

Video hersteld

YouTube reageerde op de zaak tegenover techsite Ars Technica in een statement: “Onze partners hebben niet het recht om video's van YouTube te verwijderend tenzij ze de rechten ervan hebben of als het live-optredens betreft van artiesten die een exclusieve overeenkomst hebben. Daarom hebben we de video hersteld."

Het is onduidelijk of er een 'geheim' contract bestaat tussen YouTube en UMG of dat de muziekmaatschappij in strijd met het beleid van YouTube gehandeld heeft. Voor criticasters van het veelbesproken Amerikaanse wetvoorstel SOPA (Stop Online Piracy Act), is de actie van UMG extra munitie. UMG is een groot voorstander van het wetsvoorstel, waarmee copyrighthouders inbreukmakende websites eenvoudig kunnen laten verwijderen.

Megaupload wordt al langere tijd als een doorn in het oog gezien van film-, muziek- en uitgeversindustrie vanwege het grote aantal bestanden dat inbreuk zou maken op de copyrights via de filesharing dienst.

Google verwijderde eerder verwijzingen naar de website Megaupload uit Google's Autocomplete en Google Instant. Hierdoor krijgen bezoekers van Google minder snel een verwijzing naar de fileshare dienst te zien in de zoekresultaten.

Zie hieronder de veelbesproken muziekvideo: