Het Google Earth team heeft alweer een nieuwe 'interactieve laag' toegevoegd aan de almaar uitdijende Google Earth baaierd. Nu kunnen ook duizenden locatiespecifieke YouTube filmpjes worden bekeken zonder het programma te hoeven verlaten. Dat meldt Amin Charaniya op het Google Earth & Maps blog.

Eerst was er geografische informatie en satellietbeelden, toen kwamen vervolgens culturele wetenswaardigheden, inzicht in humanitaire- en natuurrampen, de sterrenhemel, dierengeluiden, panoramafoto's, ontelbare kiekjes en zelfs een auto tegen de muur geplakt in Den Haag.

Nu is daar het minstens even zo rijke video-universum van YouTube aan toegevoegd. Duizenden filmpjes met zogenaamde 'geotags' zijn te bewonderen op de plek van opname. De nieuwe laag kan worden opgeroepen door in het venster 'Lagen', 'Geselecteerde Content' YouTube aan te vinken.

Google Earth is mateloos populair. Afgelopen mei werd bekend dat bijna de helft van alle Nederlanders het programma gebruikt. De integratie van het minstens zo geliefde YouTube lijkt alvast een gouden greep.

Genieten van de 'couleur locale' in YouTube-stijl, zoals een overtrekkende bui in IJmuiden, een klein pontje over de Vecht, of Paris Hilton die een wietpijpje rookt in een Amsterdamse coffeeshop.