Het was al mogelijk om video's af te spelen en in te bedden in een programma of website. Nu komen daar een hoop functies bij. Zo wordt het voor verschillende applicaties mogelijk om buiten de website om video's te uploaden, reacties te plaatsen en waarderingen te geven. Programmeurs kunnen dankzij de api's bijvoorbeeld het best bekeken filmpje ophalen en het uiterlijk van de afspeelknoppen veranderen.

De database van de Google-dochter wordt hierdoor zonder tussenkomst van de welbekende YouTube-speler open gesteld. Op dit moment kan alleen nog maar de standaardspeler gekopieerd en geplakt worden, het zogenaamde principe van inbedden. Daarmee kan een video alleen worden afgespeeld binnen de speler van YouTube.

Breder beschikbaar

Youtube hoopt met het verder openstellen van het platform de videodienst aantrekkelijker te maken. Zo zal de universiteit van Californië in Berkeley video's van colleges beschikbaar gaan stellen. Daarnaast zal Youtube binnenkort in Amerika beschikbaar komen op de Tivo, een populaire hardeschijfrecorder. In theorie zou dit bij de Nederlandse digitale diensten als die van UPC en @Home ook mogelijk moeten zijn.

De Google-dochter wordt op deze manier in feite een kaal videoarchief dat de filmpjes opslaat en ordent, maar de distributie overlaat aan partners. De videosite hoopt dat nu steeds meer bedrijven applicaties zullen ontwerpen die gebruikmaken van hun grote videoarchief. "Ik ben benieuwd wat jullie allemaal gaan bedenken," moedigt engineering manager John Harding in een speciaal uitgebracht filmpje aan.