De test draait momenteel op een klein percentage van het aanbod op YouTube. Gebruikers krijgen daar vooraf een keuze voorgeschoteld of ze een langere reclame vooraf willen ('pre-roll'), of dat ze gedurende de video een aantal korte reclameonderbrekingen krijgen ('mid-rolls'). Bij de pre-roll krijgen kijkers ook nog de optie welke reclame ze willen zien.

"We testen constant een ruim scala aan mogelijkheden om het juiste reclameformat voor YouTube te vinden. En we denken dat het helpt als gebruikers daar over meepraten", blogt Phil Farhi, product manager van YouTube. http://ytbizblog.blogspot.com/2009/06/free-to-choose.html

Tampon-reclame van 34 seconden

De advertenties draaien nu mee bij enkele van de premium content video's op YouTube. Die zijn voorlopig alleen beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers. Bij een video van televisieserie Alf zouden gebruikers volgens NewTeeVee.com vooraf kunnen kiezen tussen een 1 minuut en 23 seconden durende reclame van webwinkel Target, een tampon-reclame van 34 seconden of 4 korte (15 tot 30 seconden) reclames gedurende de het tv-programma.

Onlangs liet Google aan TechCrunch weten dat het wereldwijd meer dan 1,2 miljard YouTube-streams per dag verzorgt. Toch worden er vraagtekens gezet bij de winstgevendheid van de videosite. Zo schatte een analist onlangs dat Google over 2009 bijna een half miljard dollar zal moeten bijleggen, omdat YouTube doorgroeit maar nog weinig advertenties verkoopt.

Een voorbeeld van het reclamekeuzescherm: