YouTube komt daarmee tegemoet aan de wensen van veel gebruikers, blogt product manager Thai Tran. "Veel videomakers die gebruik maken van YouTube willen hun werk zoveel mogelijk verspreiden. Ze vinden het niet erg om hun werk te delen mits ze er de juiste waardering voor krijgen. Met gebruik van een Creative Commons licentie geven we onze partners en onze community meer keuzes om dit te realiseren." De Creative Commons licentie moet ervoor zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van de gedownloade video's.

Daarnaast test YouTube een betaald model voor het downloaden van de filmpjes. Er zou bijvoorbeeld een klein bedrag betaald kunnen worden per download. Het plan is om die betalingen via Google Checkout, de betaaldienst van Google, te laten lopen. Partners kunnen kiezen hoeveel er betaald moet worden voor een bepaalde video en welke licenties eraan verbonden zijn.

Het downloaden van de video's was al langer mogelijk met illegale 'YouTube-rippers', programma's en internetdiensten die het mogelijk maken om de video in flash-formaat lokaal op te slaan. Sommige van die diensten bieden ook een conversie naar andere videoformaten aan.

Onderwijs toegankelijk maken

Tran geeft universiteiten als voorbeeld voor downlodbare video's. Veel colleges worden online gedeeld via YouTube. Op dit moment wordt er een test gedraaid met lessen van de Amerikaanse universiteiten Stanford, Duke, Berkeley, UCLA en UCTV. Vooral voor reizende studenten of voor gebruik in collegezalen is het erg handig om de video's lokaal op de computer te draaien, concludeert Tran. Naast de universiteiten doen nog een drietal andere partners mee aan de test.

YouTube is zeker niet de eerste videodienst die het downloaden van video's mogelijk maakt. Bij Vimeo wordt er standaard een file aangeboden van de originele video. Ook bij Blip.tv is er al een tijd een downloadmogelijkheid. Bij beide diensten kan die optie uitgeschakeld worden. Blip werkt ook met Creative Commons licenties.

De videosite experimenteerde eerder met downloads door downloadlinks aan de wekelijkse toespraak van Barack Obama toe te voegen.

HD-embedden

Naast het offline halen van video's maakte YouTube ook bekend dat het vanaf nu mogelijk is om high definition video's in te bedden in andere websites. Via een omweg was dit al een tijdje mogelijk. De dienst biedt vier verschillende formaten aan.