De applicatie was voorheen beschikbaar voor bezitters van een selecte groep van iPhone- en Helio-bezitters en klanten van de Amerikaanse provider Verizon. Volgens eigenaar Google is Youtube vanaf nu ook te gebruiken voor iedere bezitter van een mobiele telefoon die 3G ondersteunt en streamingmogelijkheden heeft, zo meldt PC World.

Video's uploaden

Volgens Youtube ondersteund de nieuwe dienst nu 100 verschillende telefoons. Mobiele gebruikers krijgen bovendien betere mogelijkheden tot interactie. Zij hebben via de applicatie toegang tot hun account en kunnen op die manier video's toevoegen aan hun favorieten of aan hun eigen videokanaal, zoals dat ook op de website kan.

Een nieuwe functie maakt het daarbij ook mogelijk om een video rechtstreeks vanaf de mobiele telefoon te uploaden. YouTube heeft laten weten dat de nieuwe dienst beschikbaar is voor gebruikers in 17 verschillende landen, en in 11 talen. De nieuwe dienst is overigens nog niet geschikt voor telefoons die Symbian draaien, waaronder vooral veel smartphone van Nokia vallen.

Opmerkelijke keuze

Het vertrouwen op een applicatie lijkt een opmerkelijke keuze voor Google, aangezien de firma juist sterk inzet op online diensten. De reden om toch voor software te kiezen lijkt dan ook vooral om geld te gaan. Wanneer YouTube haar video's aanbiedt via een eigen applicatie, hoeft het bedrijf geen advertentie-inkomsten af te dragen aan de providers die de verbinding leveren. Wanneer de aflevering via een applicatie van de provider loopt, is dat wel het geval.

Open mobiele markt

Google wil mobiele markten dan ook openbreken. Providers hebben sinds de opkomst van mobiele netwerken vrijwel volledige controle gehad over de manier waarop hun netwerken gebruikt worden.

Het bedrijf heeft zich om die reden gemengd in de strijd om de frequenties binnen het 700 MHz spectrum, waarvan de veiling afgelopen donderdag is begonnen. Wanneer het bod succesvol is zal Google een volledig open mobiele netwerk starten.