Google en Buma/Stemra maken de deal vandaag bekend. De overeenkomst gaat over alle muziek die wordt gebruikt in video’s die worden gehost op YouTube. Dit afkopen geldt ook voor ingebedde filmpjes van de Google-videodienst op andere sites. De liedjesschrijvers, componisten en muziekuitgeverijen die Buma/Stemra vertegenwoordigt, krijgen een vergoeding voor het gebruik van hun muziek op YouTube.

De rechtenorganisatie en de internetreus maken geen van beide financiële details bekend. De overeenkomst geldt voor "enkele jaren", zegt Patrick Walker, hoofd partnerships bij YouTube Europa, tegen Webwereld. Buma/Stemra en Google hebben volgens hem "maandenlang" onderhandeld over een nieuwe vergoeding. Beide partijen hadden tot 2009 al een overeenkomst, maar die moest worden herzien. De nieuwe deal geldt vanaf 1 januari 2009.

Kosteloos embedden

Nederlandse site-beheerders kunnen nu gerust zijn: zij krijgen geen rekening van Buma/Stemra als ze alleen YouTube-filmpjes embedden. De nieuwe tarieven van de rechtenorganisatie voor embedden hebben de afgelopen maanden geleid tot een storm van protest in de internetgemeenschap. Buma rekent volgens de tarieven 130 euro voor zes embedded files.

“YouTube is veruit de belangrijkste speler op het gebied van embedded muziek”, zegt Cees Vervoord van Buma/Stemra tegen Webwereld. “Deze overeenkomst verschaft zowel particulieren als zakelijke gebruikers duidelijkheid over embedded files.”

Meer deals op stapel

De overeenkomst zorgt er ook voor dat YouTube voor site-eigenaren interessanter is om te gebruiken dan andere videosites. Maar Buma/Stemra praat volgens Vervoord met zeker zes andere grote internetpartijen over soortgelijke overeenkomsten. Het gaat onder meer om MySpace en DailyMotion.

De deal met YouTube is niet zomaar te vertalen naar andere sites, zegt Vervoord. Met Hyves is nog niet gesproken. Buma/Stemra geeft prioriteit aan onderhandelingen met andere sites.

Particulieren al vrijgesteld

Buma/Stemra maakte onlangs al bekend dat particulieren die muziek embedden geen rekening toegestuurd krijgen. Bedrijven en Kamerleden protesteerden vervolgens ook tegen de nieuwe tarieven, die per 1 januari ingaan. Volgens MKB Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW schond Buma/Stemra met de nieuwe heffingen voor bedrijfsmatig gebruik staande afspraken.

Jaar uitstel voor bedrijven

Na overleg met VNO-NCW en MKB-Nederland maakte Buma/Stemra dinsdag bekend komend jaar nog geen vergoeding te vragen voor embedded muziekfiles op zakelijke sites. Reden hiervoor is dat er volgens Buma/Stemra 'op korte termijn geen juridisch sluitende regeling is op te stellen voor gebruik van muziek via embedded technologie'.

MKB-Nederland, VNO-NCW en Buma/Stemra gaan nu in overleg om te kijken of het vanaf 2011 mogelijk is te komen tot een regeling rond embedded files. “Duidelijkheid voor ondernemers moest er snel komen, maar we moeten er ook voor waken dat het harde werk van liedjesschrijvers en componisten via de ‘embedded’ technologie straks vogelvrij is. (..) Het is juridisch geen eenvoudig verhaal, maar dat zijn de digitale ontwikkelingen ook niet. We mogen daar niet van weglopen omdat het juridisch complex is en er weinig jurisprudentie is", aldus Vervoord.

Andere landen

Youtube sloot in diverse landen al vergelijkbare overeenkomsten met rechtenorganisaties. Onlangs kwam het tot een akkoord met de Britse rechtenorganisatie PRS. In Duitsland lopen de onderhandelingen nog. Daardoor zijn muziekclips op YouTube voor Duitse bezoekers geblokkeerd. PRS deed in het Verenigd Koninkrijk enkele maanden hetzelfde.

YouTube is volgens Multiscope na Google.nl nu de populairste site van Nederland. Buma/Stemra vertegenwoordigt 17 duizend Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is overigens door Buma/Stemra in januari uitgenodigd om te komen praten over het embedden van materiaal dat niet wordt gedekt door overeenkomsten als die met YouTube. "De deal [met YouTube] betekent niet dat juridisch vaststaat dat voor het embedden van video’s een aparte vergoeding verschuldigd is", schrijft BoF dinsdag in een reactie.

UPDATE 14.15 uur: Passage over het nieuwe uitstel van de embedvergoeding voor zakelijke sites toegevoegd.

UPDATE 16.15 uur: Overleg tussen Bits of Freedom en Buma/Stemra toegevoegd.