YouTube, onderdeel van Google, maakte de vergroting van de videospeler gisteravond bekend op een blog, zo meldt Cnet.

'Verziekt'

De verbreding naar 960 pixels moet er volgens YouTube toe leiden dat de kijker een beter en krachtiger beeld krijgt. Het bredere scherm is vooral prettig voor uploaders die in beeldformaat 16:9 willen aanleveren. Video's in de oude aspect ratio 4:3 zullen echter worden gecentreerd met verticale zwarte randen ernaast.

De reacties op de schermvergroting op het YouTube-blog zijn verdeeld. Sommige gebruikers zijn enthousiast en zien het als een verbetering, maar criticasters als 'Uberfun' klagen dat alle huidige filmpjes op YouTube hiermee 'verziekt' zijn. Velen vinden het een gemiste kans dat er niet kan worden gekozen tussen de beide formaten.

Volledige speelfilms

Andere videosites als Vimeo en Blip.tv gebruiken al langer een grotere schermbreedte. Dat YouTube nu ook overstag gaat, kan te maken hebben met het bericht dat MGM als eerste grote filmmaatschappij volledige speelfilms op de videosite zal plaatsen. Moedermaatschappij Google probeert hiermee het succes te evenaren van de webvideodienst Hulu, die flink verdient aan de advertentieverkoop bij films en tv-uitzendingen.