Invideo toont een advertentie in de onderste 20 procent van het beeldscherm, terwijl een Youtube-filmpje wordt afgespeeld. Als een gebruiker de advertentie wil bekijken, klikt hij op de advertentielaag en wordt de uiting in het volledige scherm getoond. Het oorspronkelijke filmpje wordt dan gepauzeerd. Wil een gebruiker de advertentie niet bekijken, dan verdwijnt de laag vanzelf, aldus Youtube in een bericht op de blogpagina.

Youtube laat weten dat de opbrengsten van de nieuwe advertentievorm gedeeld worden met de rechthebbenden van de vertoonde filmpjes. In de bijdrage op het blog laat de populaire videosite weten dat de nieuwe advertentievorm het resultaat is van wekenlange tests. Het bedrijf denkt dat lezers niet gehinderd worden door de advertenties. Sterker nog, Youtube zegt dat de uitingen inhoudelijk zullen aansluiten bij de filmpjes waarin ze getoond worden en vooral ook vermakelijk moeten zijn.

Hoewel Youtube in de bijdrage op het blog naar een aantal voorbeeldvideo's verwijst waarin de advertenties te zien zouden zijn, blijven Europese en Aziatische gebruikers voorlopig verstoken van de Invideo-ads. De advertenties kunnen doelgericht geografisch worden ingezet en zijn vooralsnog alleen vanaf Amerikaanse pc's te bekijken.

Google News

Youtube-eigenaar Google is dinsdag overigens begonnen met het beschikbaar stellen van Youtube-video's via Google News. De site toont relevante nieuwsvideo's in de zoekresultaten, iets dat concurrenten als AOL en Yahoo overigens al langer bieden op hun nieuwssites.

De nieuwsfilmpjes zijn afkomstig uit Youtube-kanalen die zijn opgezet door nieuwsproducenten die videomateriaal uploaden. Google verklaarde dinsdag op het Google News Blog dat het om een 'test-functionaliteit' gaat en dat er een beperkte hoeveelheid materiaal beschikbaar komt, afkomstig van een eveneens beperkt aantal nieuwsproducenten.

"Hoewel we als test van start gaan, hopen we uiteindelijk de beelden te ontsluiten van duizenden contentleveranciers die zich via Youtube vooral richten op een breed, op nieuws ge├Ârienteerd publiek", aldus Google-woordvoerder Gabriel Stricker. De nieuwsvideo's zijn voorlopig alleen beschikbaar in de Amerikaanse, Engelse en Ierse versie van Google News. De video's zijn afkomstig van onder andere CBS en Reuters.