Of bij het het embedden van de nieuwe code gebruik wordt gemaakt van HTML5 of Flash hangt af van de instellingen van de gebruiker. De player maakt óf gebruik van de h.264-codec óf het nieuwe open source videoformaat WebM. Dat betekent dat de player niet werkt in de nieuwe stabiele versie van Firefox, en zeker niet werkt in Internet Explorer 8. Ook wordt de HTML5-variant niet getoond als er video's zijn die advertenties draaien, bericht ict-nieuwssite The Register.

Preview voor ontwikkelaars

Alleen als het systeem van de gebruiker is ingesteld om HTML5 te gebruiken, én de video geen advertenties bevat én de video voldoet aan instellingen van Google, zal de player kiezen voor het HTML5-formaat. Zo niet, dan wordt toch Flash gebruikt. Er is een speciale pagina ingericht waarop precies wordt gespecificeerd in welke gevallen een HTML5-video wordt gebruikt.

Google heeft de nieuwe speler afgelopen donderdag onthuld. Het stelt in die blogpost dat de player binnenkort wordt uitgerold op heel YouTube. De test is bedoeld als preview voor ontwikkelaars.

Iframe HTML-tag

De nieuwe embed-player maakt gebruik van de iframe HTML-tag. En ziet er ongeveer zo uit: "< iframe class="youtube-player" type="text/html" width="640" height="385" src="http://www.youtube.com/embed/VIDEO_ID" frameborder="0">"

De nieuwe player werkt met de testversies van Firefox die het WebM-formaat ondersteunen, en met Opera, Google Chrome, Safari 4.0 of hoger en de béta van Internet Explorer 9. Het werkt ook met andere versies van IE indien die de toevoeging Chrome Frame van Google draaien, waarmee Chrome als het ware is ingebed in de concurrerende browser van Microsoft.

Flash heeft voorkeur

De nieuwe HTML5-embedplayer heeft nogal wat beperkingen ten opzichte van de huidige player die gebruik maakt van Flash. Zo zal het niet altijd mogelijk zijn de video helemaal fullscreen te bekijken. In veel gevallen zal dit alleen browservullend zijn.

In een recente blogpost verklaarde een engineer van YouTube waarom Flash nog steeds de voorkeur geniet boven HTML5. De nieuwe techniek zou nog teveel in de kinderschoenen staan en zeker nog niet te vergelijken zijn met de mogelijkheden die Flash heeft. Wie al gebruik wil maken van de HTML5-player moet zich inschrijven voor het beta-programma.