YouTube heeft al redelijk wat ervaring met het live doorgeven van videostreams maar dit werd telkens tot in detail geregeld met partners. Dit in tegensteliing tot streamingsiensten als Ustream en Qik, waarmee iedereen zelfstandig live naar het web kan streamen. Qik is speciaal gericht op het streamen van mobiele video.

YouTube lijkt nu toch ook klaar te zijn voor een dergelijke dienst. Op het blog kondigt de grootste videosite van de wereld aan live streaming video te testen die direct naar een YouTube kanaal gaat, dus zonder tussenkomst van YouTube zelf. De test wordt gedraaid met vier partners: Howcast, Next news Networks, Rocketboom en Young Hollywood.

Alleen voor partners

Het enige wat nodig is voor live YouTube-video is een webcam of usb/firewire-camera. Daarnaast wordt er een chatbox aan de stream gekoppeld, bedoeld voor discussie en feedback naar de streamer. Na de test wordt bekeken hoe en wanneer de dienst wordt uitgerold voor de partners van YouTube. Of de dienst ooit beschikbaar komt voor gewone gebruikers is onduidelijk.

YouTube is redelijk laat met het aanbieden van een dergelijke service. Ustream werd bijvoorbeeld opgericht in maart 2007, Qik is sinds december 2007 actief. Het lijkt er niet op dat YouTube binnen afzienbare tijd mobiele streams gaat ondersteunen.

YouTube liet in 2008 al weten dat live video hoog op het verlanglijstje stond en dat ze deze wens al veel langer koesterden. Oprichter Chen liet destijds weten er niet de capaciteit voor te hebben, maar sinds de overname door Google zou dat probleem uit de weg zijn geruimd.