In een juichende blogpost van Google is niets dan positiefs te lezen over het vijfjarige bestaan van de videosite. "Wat begon als een site voor slaapkamervloggers en virale video is geëvolueerd in een wereldwijd platform dat HD en 3D ondersteunt en hele sportseizoenen live uitzendt in meer dan 200 landen. We brengen films van Hollywoodstudio's en onafhankelijke filmmakers naar publiek in uithoeken van de wereld. Activisten documenteren sociale onlusten om samenlevingen te veranderen en prominente politieke- en burgerleiders streamen interviews de wereld in."

De dienst heeft momenteel meer dan 2 miljard views per dag, en dat aantal loopt alleen maar op. Volgens YouTube zijn dat bijna twee keer zoveel kijkers dan de grootste Amerikaanse tv-netwerken samen hebben tijdens prime time. De community is dan ook zeer levendig geworden. Per minuut wordt 24 uur aan video geüpload naar de site en het YouTube verovert de derde plek van meest bezochte site ter wereld, op twee staat Facebook en op één Google.

Verdienmodel

De gemiddelde gebruiker spendeert 15 minuten per dag op de site. "Dat is weinig in vergelijking met de vijf uur per dag die wordt besteed aan tv-kijken. We moeten jullie duidelijk meer aanleiding geven om video's te kijken!", aldus YouTube. Daarom wil het team hard trekken aan het verbeteren van de site. "Dit is nog maar het begin!"

Over het grootste probleem van de site wordt slechts gerept in een bijgevoegde infografiek. De videodienst heeft ondanks zijn overweldigende populariteit nog steeds geen winstgevend businessmodel gevonden. Analisten voorspelden begin vorig jaar nog dat Google, eigenaar van YouTube, over 2009 bijna een half miljard dollar moest toeleggen om de dienst in de lucht te houden.

Zonder verder in te gaan op details meldt YouTube per week 1 miljard video's te gelde te maken. Daarnaast is in 2009 de advertentieomzet van partners verdriedubbeld. Of dat YouTube dit jaar nog in de zwarte cijfers komt, blijft onduidelijk. Analisten voorspellen dat 2010 wel eens het jaar zou kunnen zijn dat dit gaat gebeuren. Ze wijzen er wel op dat de achilleshiel van YouTube juist zijn populariteit is. Adverteerders zouden huiverig zijn om naast huis- tuin- en keukenvideo's reclame te maken.

Voorspellingen

Chad Hurley, mede-oprichter en ceo van YouTube, blijft voorzichtig met het maken van voorspellingen. "Uiteraard willen we met iedereen meewerken en de waarde laten zien die we op meerdere niveau's kunnen toevoegen. Het kan zo simpel zijn als het marketen van een film of show bij onze gebruikers en dit publiek naar een andere plaats of ervaring leiden", aldus Hurley in een reactie tegen de BBC over verdienmodellen. "We proberen mogelijkheden te creëren voor iedereen en het draait niet alleen om het sluiten van deals met grote netwerken."