Vooralsnog gaat het om vijf relatief onbekende films ('The Cove', 'Bass Ackwards', 'One Too Many Mornings', 'Homewrecker' en 'Children of Invention'), maar dat gaat waarschijnlijk snel veranderen. In een blogpost schrijft Google dat de komende weken gesprekken plaatsvinden met meer partners. En volgens de New York Times onderhandelt Google al sinds afgelopen zomer met diverse grote filmmaatschappijen.

De makers van de 5 nu te huren films hebben zelf een prijs (allemaal 3,99 dollar) voor de film mogen bepalen. Google ontvangt een percentage daarvan. Consumenten moeten met een Google Checkout-account afrekenen. De films zijn vooralsnog alleen beschikbaar voor internetgebruikers in de Verenigde Staten.

Netflix en Apple

In de VS concurreert YouTube onder meer met streamingaanbieder Netflix en Apple, dat via iTunes filmdownloads verkoopt. Google begon vorig jaar al met het gratis streamen van klassieke films en oude tv-series.

Google-ceo Eric Schmidt zei donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat hij verwacht dat YouTube in 2010 voor het eerst winst zal maken. Er is veel vraag naar de advertentieplekken op de bekende videosite.

Spelende katten

Een analist van Credit Suisse schatte eerder dat YouTube zware verliezen leidt, en dat adverteerders niet graag reclames willen naast amateurvideo's van spelende katten. Om die reden besloot Google om muziekvideo's te verplaatsen naar een aparte, 'schone' videosite: Vevo.com.

YouTube zonder Flash

Deze week kunnen internetgebruikers overigens YouTube zónder Flash-plugin testen. Op youtube.com/html5 kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de HTML5-bètaversie. Gekozen is voor de videocodec H.264, die alleen werkt in Chrome en Safari, of in Internet Explorer met Chrome Frame.

Google meent dat de open source video-codec Ogg Theora nog niet geschikt is voor het massaverkeer dat YouTube afhandelt. Opera weigert te betalen voor de gesloten codec H.264. En de H.264-licentie staat niet toe dat de open source-browser Firefox met die videocodec wordt gedistribueerd door derden. Ook YouTube-concurrent Vimeo experimenteert nu met een Flash-vrije videospeler, eveneens met de H.264-codec.