De HD ondersteuning was al langer aanwezig in de videosite. Door het toevoegen van '&fmt=22' aan het eind van een url was het mogelijk om video's via een achterdeur in deze hoogwaardige kwaliteit te bekijken. Sinds vorige week is er een knop aanwezig in de speler waarmee gebruikers vanuit de normale modus kunnen kiezen voor HD.

Bij alle video's die breder zijn dan 720 pixels krijgen de gebruikers de optie 'watch in HD' waar voorheen 'watch in high quality' stond. In november stapte de videosite al over op een nieuw formaat speler.

Alle video's worden standaard afgespeeld in een breedbeeldplayer. De verbreding naar 960 pixels moet er volgens YouTube toe leiden dat de kijker een beter en krachtiger beeld krijgt. Het bredere scherm is vooral prettig voor uploaders die in beeldformaat 16:9 willen aanleveren. Video's in de oude aspect ratio 4:3 zullen echter worden gecentreerd met verticale zwarte randen ernaast.

Verschillende formaten

Tegelijk met de HD-optie introduceerde YouTube vier verschillende embedformaten voor de video's variërend is 320x256 tot 640x505 pixels. Officieel is het nog niet mogelijk om de breedbeeldplayer te embedden, maar CNet heeft een manier gevonden waarop dit wel kan. De site meldt ook dat het mogelijk is om in de voorkeuren van het persoonlijke YouTube-profiel de HD-optie standaard aan te zetten.

Opvallend genoeg heeft YouTube heeft zelf geen melding gemaakt van de veranderingen op het bedrijfsblog. De grootste videosite van de wereld is zeker niet de eerste die het streamen van HD-video's mogelijk maakt. Met de videodienst Vimeo is dit bijvoorbeeld al langer mogelijk. De site gebruikt een resolutie van 1280x720 pixels.

Normaal

HD