De uploader van de video-opname kreeg een melding van YouTube dat er ads bij zijn filmpje worden geplaatst, vanwege het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content. Hij heeft geprotesteerd tegen de auteursrechtenclaim, maar rechten-agentschap Rumblefish heeft dat protest aanvankelijk terzijde gelegd.

Eigenaren bevestigen eigen claim

De video in kwestie is volgens de tegenwerping van Rumblefish “door alle content-eigenaren bekeken" en zij “bevestigen hun claims op sommige of alle content daarin". Het gaat om het contenttype 'muzikale compositie', aldus YouTubes afwijzing van het protest van de uploader. Hij wist aanvankelijk niet eens waar de auteursrechteninbreuk nou uit bestond.

“Ik heb een video gepost met in wezen alleen ik al wandelend en pratend, in de natuur, weg van elke mogelijke bron van muziek", klaagt natuurfilmer eeplox op het YouTube-forum. Hij showt in de omstreden filmopname hoe je snel een wilde salade kunt maken, met ingrediënten zelf geplukt uit de natuur. De enige audio, naast zijn gesproken uitleg, is vogelgezang op de achtergrond.

Motorgeluid ook

Zowel de commentthread onder de bewuste video als forums van Slashdot en Reddit staan vol met reacties. Tech-blog Ghacks schrijft dat sommige andere YouTube-gebruikers daar ook melden dat zij slachtoffer zijn van onterechte auteursrechtenclaims. Daaronder een gebruiker die een eigen motorrit op bochtige wegen heeft gefilmd, met alleen het geluid van de Japanse motor als geluid.

Na het oplaaien van de ophef heeft Rumblefish-ceo Paul Anthony zich ook in de kwestie gemengd. Hij meldt in het forum op Reddit, met bewijs van zijn identiteit, dat het ContentID-systeem van YouTube deze fout heeft gemaakt. Daarbij geeft hij ook toe dat de fout vervolgens is herhaald door een van zijn medewerkers. Die heeft de auteursrechtenclaim ten onrechte herbevestigd. Inmiddels is deze fout rechtgezet.

De video met auteursrechtelijk geclaimde vogelzang: