Research In Motion, het bedrijf achter de zakelijke smartphone BlackBerry, gaat nog eens vijf applicaties met SAP ontwikkelen. Dat vertelde Alan Panezic, hoofd software product management, dinsdag op de WES 2008 conferentie in Orlando, Florida.

Vorige week nog onthulde RIM een samenwerking met de zakelijke software ontwikkelaar SAP op het gebied van customer relationship management (CRM) software. Mobiele gebruikers kunnen straks probleemloos met hun SAP-toepassingen werken zonder dat ze daarvoor zijn gebonden aan hun kantoor.

"Dat we beginnen met relatiebeheer is logisch," vertelde Panezic aan Webwereld. "Dat is software die door vertegenwoordigers langs de weg wordt gebruikt. Die hebben helemaal geen zin om 's avonds nog eens vanaf hun pc gegevens in te voeren. Ze kunnen dat nu ter plekke mobiel doen."

Andere leveranciers

Panezic kon niet zeggen of RIM ook met andere CRM leveranciers zoals Oracle of Salesforce in zee gaat. Wel dat in de toekomst nog eens vijf andere applicaties uit de SAP Business Suite via de zakelijke smartphone benaderbaar zal zijn.

De samenwerking met SAP werd gisteren nog eens benadrukt tijdens de opening van het jaarlijkse RIM congres, dat deze week naar verwachting zeker 5000 bezoekers trekt. Naast SAP was ook het veel kleinere Dataviz aanwezig, het bedrijf dat software ontwikkelt waarmee op de BlackBerry PowerPoint en Excel bestanden op de BlackBerry bewerkt kunnen worden. De software wordt binnenkort meegeleverd met Blackberry's.

Integratie met bedrijfscentrales

Een belangrijke aankondiging is het Mobile Voice System, dat de integratie van BlackBerry met het de bedrijfstelefooncentrale mogelijk maakt. Dankzij deze servertoepassing zijn gebruikers in de toekomst altijd via één nummer te bereiken. Een vaste telefoon op het bureau dan niet meer nodig. Ook alle relatiegegevens kunnen vanuit de centrale kunnen worden aangeleverd. "Als een werknemer het bedrijf verlaat, kan hij die gegevens niet meer zomaar meenemen."

Blackberry Bold

RIM greep het congres in Florida aan om de nieuwe BlackBerry Bold (zie afbeelding boven) onder de aandacht te brengen, de volgens velen mooiste BlackBerry tot nu toe. RIM topman Jim Balsillie wilde de geruchten over BlackBerry Thunder, een BlackBerry met aanraakscherm niet bevestigen. "Je moet niet alles geloven wat je op internet leest," lachte hij tijdens een vraaggesprek met Europese journalisten.

"Wij zijn trouwens helemaal niet zo stringent als het om de vorm van onze telefoons gaat. De reden dat we geen slidephone hebben is niet omdat we iets tegen slidephones hebben, maar omdat we kritisch naar de productiekosten kijken."

Concurrentie iPhone

De directeur ziet verder met vertrouwen de komst van de 3G iPhone tegemoet, die Apple naar verwachting binnenkort zal onthullen. "Ik weet dat Apple de ambitie hebben om de zakelijke markt op te gaan, maar ik denk niet dat bedrijfsdirecteuren zullen kiezen voor een iPhone."

"De iPhone heeft geen zakelijke uitstraling. Uit recente kwartaalcijfers blijkt dat de iPhone aan het wegzakken is op de markt voor smart phones, terwijl het marktaandeel van de BlackBerry met 10 procent is gestegen."