De oorspronkelijke makers van spraaksoftware Dragon hebben Goldman Sachs in de zomer van vorig jaar voor de rechter gesleept. Die investeringsbank was ooit door de spraakpioniers in de arm genomen om een beursgang voor te bereiden, of een andere strategische optie zoals een overname. Het is uitgelopen op een verkoop aan Lernout & Hauspie (L&H), wat later een kaartenhuis bleek te zijn.

Geheel betaald in aandelen

Volgens de aanklacht tegen Goldman Sachs wist de bank van de wankele onderbouwing die de Belgische spraakfirma had. De Amerikaanse investeerder had eerder zelf afgezien van geld steken in L&H, omdat er zelfs sprake zou zijn van schimmige constructies. Dit stelt het (inmiddels bejaarde) echtpaar dat Dragon heeft ontwikkeld en het gelijknamige bedrijf had opgericht.

De inlijving van hun levenswerk door L&H voor 580 miljoen dollar is geheel betaald in aandelen. Die waarde is vervolgens in rook opgegaan toen de Belgische spraakleverancier instortte. De gedupeerde Dragon-grondleggers eisten 1 miljard dollar schadevergoeding van Goldman Sachs.

Jury: geen nalatigheid of opzet

De jury in de hierover aangespannen rechtszaak heeft die eis nu afgewezen, meldt de New York Times. Bovendien zijn de beschuldigingen aan het adres van de investeringsbank afgewezen. Goldman Sachs was niet nalatig in de deal, er was geen sprake van bewuste misleiding en ook was er geen schending van de plicht om het belang van de klant (Dragon in dit geval) te behartigen.

Terwijl de aanklagers stelden dat de toegewezen adviseurs onervaren en onzorgvuldige waren, pareert de bank met een afwijzing. Het was niet de taak van Goldman Sachs om de boekhoudfraude te doorgronden waar L&H uiteindelijk aan ten gronde is gegaan.

'Haastige spoed'

Sterker nog, Dragon heeft zelf de deal verhaast doorgezet, aldus de advocaten van de bank. Daarbij zou het advies terzijde zijn geschoven om boekhoudexperts in te huren voor een grondiger boekenonderzoek naar de Belgische koper van Dragon. Overigens heeft de ooit revolutionaire spraakherkenning van Dragon via een omweg nog een bijdrage geleverd aan het door Apple opgekochte Siri.