De zakenbanken Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merill Lynch en de handelsgroep GFI gaan elkaars berichtensystemen aan elkaar koppelen om beursinformatie uit te wisselen. Ook nieuwsdienst Thomson Reuters is als opgerichtende partij bij het collectief aangesloten. Het nieuwe systeem moet gaan concurreren met Bloombergs financiële diensten, waarop veel instellingen een abonnement hebben. Een aan Bloomberg gekoppelde terminal kost banken nu 20.000 Amerikaanse dollar per aansluiting.

Het platform wordt geleverd door de Britse dataspecialist Markit en moet vooral eenvoudiger in gebruik, minder kostbaar en minder misbruikgevoelig zijn dan de bestaande manieren waarop banken met elkaar informatie uitwisselen. Het nieuwe netwerk, dat vandaag als Markit Collaboration Services gelanceerd zal worden, kent een open karakter. “Uiteindelijk kan het de LinkedIn van de financiële industrie gaan worden”, zegt strategisch directeur Perry Vais van hedgefonds BlueMountain Capital Management.

Voor het nieuwe netwerk betalen deelnemende partijen weliswaar licentiekosten aan Markit, maar daarna kunnen onbeperkt kosteloos aanvullende terminals aangesloten kunnen worden. Met die terminals kunnen gebruikers versleutelde berichten uitwisselen. Markit kan niet in de berichten kijken, verzekert een woordvoerder van het Britse bedrijf.