Een advocaat uit Naperville die een class-action zaak wilde starten tegen Zango, het vroegere 180Solutions, is niet in zijn missie geslaagd. De rechtbank in Chicago heeft de zaak van advocaat Shawn Collins niet onvankelijk verklaard. De rechter heeft bepaald dat de zaak ook niet opnieuw aangespannen kan worden.

Collins begon de procedure tegen Zango uit naam van drie eisers. Hij hoopte dat de zaak als class-action zaak gevoerd kon worden, zodat duizenden slachtoffers van spyware een schadevergoeding konden indienen. De advocaat beschouwt de uitspraak van de rechter niet als een overwinning voor Zango. "Zango heeft niets bewezen, we hebben ermee ingestemd de procedure te stoppen. Er is geen uitspraak gedaan die 180Solutions of Zango vrijpleit."

Desondanks spreekt Zango van een 'hele grote overwinning'. "Ze beweerden dat we een spywarebedrijf zijn en dat we inbreken op computers. Dat is niet waar, we worden uitgenodigd op de pc van de gebruiker", zo verklaart Ken McGraw van Zango.

Zango laat gebruikers gratis games en screensavers downloaden in ruil voor toestemming om pop-up advertenties te tonen, die gekoppeld zijn aan de zoektermen die gebruikers invoeren in hun zoekmachine.

Schikking

Ondanks de nederlaag van Collins, is er ook goed nieuws voor het anti-spywarekamp. De Amerikaanse handelsorganisatie FTC heeft een schikking van 2 miljoen dollar bereikt met twee bedrijven uit Californië en een aantal personen die beschuldigd werden van het ongeoorloofd plaatsen van spyware op pc's.

De bedrijven Enternet Media en Conspy & Co en de verdachten Lida Rohbani, Nima Hakimi en Baback moeten hun spyware-praktijken staken, zo meldt Associated Press. De FTC heeft laten weten hulp te hebben gekregen van Microsoft, Google en spywarebestrijder Webroot.

Volgens de FTC toonde de software van de verdachten installatievensters die pc-gebruikers freeware beloofde, maar die bij acceptatie door de gebruiker leidde tot diverse vormen van spyware. De software van de verdachten droeg namen als 'Search Miracle', 'EliteBar' en 'EliteToolbar'.